Finans Nyhet

Ska mullorna ta över Rover?

Publicerad

Kinesiska biltillverkaren SAIC hävdar att de äger rätten till konkursdrabbade Rovers varumärke, något som konkursförvaltarna motsätter sig. Nu ger sig även Iran in i leken och vill ta över det klassiska brittiska bilmärket.

Enligt de iranska myndigheterna så överväger en av landets biltillverkare att lägga ett bud på att köpa Rover från havererade MG Rover. Vilket bolag det gäller är en så länge oklart. Iran Khodro som är landets största tillverkare har hittills nekat till ryktena att de ligger bakom budet. Samtidigt spekulerar måna bedömare att Iran Khodra är den mest troliga av de iranska bolagen.

Vad som är klart är att den potentiella budgivaren har den iranska regeringen med sig.

Iran är visserligen bara en i mängden av utvecklingsländer som anmält intresse över Rover. Vad som kan väga till Irans fördel är enligt industri- och gruvminister Eshaq Jahangiri att delar av produktionen kan bevaras i den engelska fabriken i Birmingham om de skulle vinna budet.

Annons

– Vi anser att vår bilindustri nu är kapabel att ta över och reformera den problemtyngda europeiska bilindustrin och leverera en bra bil till världsmarknaden under varumärket Rover, säger Eshaq Jahangiri till Financial Times.

Iran Kohdro har stora planer och är enligt rykten även intresserade av att ta över viss produktion av Peugeot och Daimler. Företaget planerar att kunna tillverka en miljon bilar årligen efter 2010.

– Det är uppenbart att Iran är i behov av att uppgradera sina bilfabriker. Att flytta produktionen till Iran är enkelt, det svåra skulle vara återskapa försäljningskedjan, säger en bilanalytiker på KPMG till Financial Times.

Annons

Annons