Finans Nyhet

SHB växer i rekordfart i England

Publicerad

Var tionde dag öppnar Handelsbanken ett nytt kontor i Storbritannien.

Realtid.se

– Vi har aldrig vuxit så här snabbt tidigare, och takten ökar fortfarande. Bara under de senaste 12 månaderna har vi öppnat närmare 30 nya kontor och anställt nära 200 personer, säger Anders Bouvin, vd för Handelsbanken UK till Dagens Industri.

I fjol införde banken en ny organisation med regionkontor i Manchester, Birmingham och London plus huvudkontoret på Tomas More Square i utkanten av Londons finansdistrikt i City.

I fredags gick banken ut och berättade om det senaste tillskottet, ett andra kontor i Leeds i Yorkshire i norra England.

Annons

– Jurister, fastighetsmäklare och revisionsbyråer känner numera väl till banken, vilket gör att det blir allt enklare att öppna kontor när vi har funnit ett bra läge. Vi har ingen brådska utan väntar till dess vi hittar bra personer på orten, säger Anders Bouvin till DI.

Starkast är banken på privatsidan. Anders Bouvin förklarar att många britter är besvikna på sina banker och har därför vänt sig till Handelsbanken som de upplever gör som banker gjorde förr, det vill säga fokusera på relationer sitället för produkter.

– De stora bankerna i Storbritannien är under press och mpste krympa balansräkningarna. Därför har de svårt att möta kundernas lånebehov. För tre fyra år sedan öste man ut pengar till kunderna, nu är det tvärbroms när det gäller krediter, säger Anders Bouvin som poängterar att Handelsbanken gärna lånar ut till kreditvärdiga kunder.

Annons

Han pekar även på att Handelsbanken ligger bra till när det gäller kreditbetyg då det är bäst bland Storbritanniens banker.

Kreditförlusterna under det fösrat året uppgick dopck till 82 miljoner kronor, vilket var en ökning med 67 miljoner kronor, enligt DI. Den brittiska verksamheten visade en nettovinst på 250 miljoner kronor, en minskning med 8 procent. Affärsvolymerna växte med 17 procent.

Jämförelsevis har Handelsbanken dock ”extremt små kreditförluster” mot brittiska bankerna, enligt Anders Bouvin.

Annons

Kundnöjdheten är även dubbelt så hög i Handelsbanken som hos konkurrenter som Barclays, HSBC, Lloyds och Royal Bank of Scotland, enligt DI som hänvisar till en ny undersökning.

Annons