Finans Nyhet

SEB rensar ut på Enskilda

Publicerad

Flera toppchefer lämnar Enskilda i Oslo. Enligt insatta källor har de fått sparken i samband med en drastisk omorganisation under ledning av merchant-chefen Magnus Carlsson.

SEB berättade på måndagen att norska Enskilda-chefen Hans Henrik Klouman lämnar banken. Enligt pressmeddelandet sker det i samband med en omorganisation där Enskilda slås ihop med den övriga bankverksamheten.

Men enligt uppgifter till Realtid.se handlar det om betydligt mer drastiska åtgärder. Hans Henrik Klouman är inte den enda chefen som får gå. Även den norska corpchefen Erling Astrup lämnar sin post.

– Det stämmer, det kan jag bekräfta, säger Erling Astrup till Realtid.se.

Annons

Vad är orsaken att ni båda lämnar just nu?

– Det kan jag inte kommentera.

Realtid.se erfar dock att de båda toppcheferna fått sparken.

Annons

Intressant att notera är att Hans Henrik Klouman var med att rekrytera Erling Astrup till Enskilda hösten 2009 då banken köpte Astrups corpfirma Astrup & Partners.

I deras ställe träder nu svenska corpchefen John Abrahamson och norska equities-chefen Fredrik Cappelen in som tillfälligt ansvariga för Enskildas Norge-verksamhet.

Enligt uppgift ska merchant banking-chefen Magnus Carlsson, som ingår i Annika Falkengrens närmsta krets i ledningen, vara personligt involverad i omorganisationen.

Annons

– Om en person som Magnus Carlsson är involverad talar det för att det har uppstått någon form av kris i verksamheten, säger en källa.

Men officiellt heter det alltså att SEB ser över organisationen och samlar samtliga anställda inom ”corporate and investment banking” under samma tak.

– SEB planerar behålla namnet SEB Enskilda i Norge även framöver, på samma sätt som på övriga marknader, säger presstalesmannen Claes Eliasson i en kommentar.

Per Agerman

Ian Hammar

redaktionen@realtid.se

Annons