Finans Nyhet

SEB och Capcito i nytt tekniksamarbete 

Taggar i artikeln

Capcito Finance SEB
"Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda nya och smartare lösningar till våra kunder, säger Johan Berg, segmentsanvarig små- och medelstora företag på SEB. Michael Hansen, till höger, är Capcitos vd. Foto: Respektive företag
Publicerad

SEB ger nu sina svenska företagskunder möjligheten att ansöka om lån och fakturafinansiering digitalt, med hjälp av fintechbolaget Capcitos tekniska plattform.

Camilla Jonsson

SEB meddelar i dag att de har licensierat delar av Capcitos teknik, och integrerat den i sin egen internetbank för företagare. Partnerskapet ger svenska företagskunder möjlighet att ansöka om lån och fakturafinansiering digitalt – och förstärker SEB:s förmåga att erbjuda finansieringslösningar.

En stor del i att förenkla tillgången på finansiering är den tekniska plattform som Capcito har utvecklat. Genom att dela realtidsdata från bokförings- och fakturaprogram kan kunder snabbt och smidigt få en automatisk beräkning av företagets kreditutrymme direkt på skärmen, baserat på aktuella siffror och behov.

Den nya tjänsten Företagets låneutrymme finns i dag tillgänglig för SEB kunder som använder affärssystemen Fortnox och PE Accounting, men fler affärssystem kommer att kopplas på. Realtidsdatan möjliggör erbjudanden till kunden inom sekunder samt en mer optimal prissättning och riskhantering över tid.

Annons

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda nya och smartare lösningar till våra kunder, säger Johan Berg, segmentsanvarig små- och medelstora företag på SEB.

– Genom att kombinera vår kompetens, erfarenhet och räckvidd med Capcitos teknik och smidiga processer kommer vi att skapa mervärde för våra kunder samtidigt som vi fortsätter att bygga framtidens bank. Vi tror starkt på entreprenörskap och uppfinningsrikedom som nyckeln till en bättre framtid och vårt fördjupade samarbete med Capcito reflekterar den övertygelsen.

Capcito grundades 2015 och var först i Sverige med att göra fakturafinansiering till en helt digital produkt. SEB gick in som delägare i Capcito hösten 2017, och har sedan tidigare även ett kommersiellt samarbete med fintechbolaget. 

Annons

– Det känns fantastiskt att fördjupa vårt partnerskap med SEB även på produktsidan. Genom att kombinera vår teknik med SEB:s erfarenhet och räckvidd ger vi fler företag tillgång till nästa generations företagsfinansiering. Att vi nyttjar bokföringsdata öppnar upp nya möjligheter att erbjuda både prisvärda och träffsäkra lån – och gör samtidigt hela processen smidigare både för SEB och deras kunder,  säger Michael Hansen, vd på Capcito.

I samband med partnerskapet med SEB breddar Capcito nu sin verksamhet till att innefatta licensiering av teknik till banker och finansbolag. Capcitos molnbaserade plattform – som kan beskrivas som ‘Lending and Factoring as a Service’ – kan potentiellt ge många fler aktörer tillgång till automatiserade och skalbara lösningar inom fakturafinansiering och företagslån.

– Vi öppnar nu för att göra fler partnerskap med andra aktörer i branschen, i Sverige och utomlands, säger Michael Hansen.

Annons

Om man som företagare väljer att koppla sitt affärssystem mot Capcitos plattform uppdateras den tillgängliga krediten varje dag; och krediten växer automatiskt när bolaget och faktureringen växer.

– Tekniken gör att man som långivare slipper lägga massa tid på dyr admin, och kan istället fokusera på att ge personlig service – vilket ger möjlighet till fler och bättre erbjudanden, säger Michael Hansen.

 

Om Capcito

Capcito föddes ur investeraren Michael Hansens frustration över hur tidskrävande det var att fixa tillväxtfinansiering till sina bolag. Tillsammans med Mattias Axlind skapade han den första versionen av Capcitos finansieringsprodukt, med tidig förstärkning av Henrik Dyberg och Niklas Möller.

2017 gick SEB Venture Capital och Collector Ventures in med sammanlagt 20 miljoner – och tecknade även avtal för kreditlinor, det vill säga de pengar som Capcito lånar ut till företagare. Sommaren 2019 klev även Schibsted Growth och Ventech in som delägare i samband med en Serie-A runda på 74 miljoner kronor.

Om Capcitos teknik

Capcitos molnbaserade plattform för företagslån och fakturafinansiering kan erbjudas som en SaaS lösning, och kräver integration mot API:er från licenstagaren. Plattformen kan även erbjudas som en ‘white label’ och genom kommersiella partnerskap, vilket innefattar en mer begränsad insats från licenstagaren eller partnern.

För att kunna erbjuda en hög grad av automatisering och riskbedömning nyttjas realtidsdata från bokförings- och faktureringsprogram, transaktionsdata från bank kombinerat med en rad externa datakällor. Realtidsdatan möjliggör erbjudanden till kunden inom sekunder samt en mer korrekt prissättning och riskhantering över tid. 

Capcitos plattform har fram till idag analyserat drygt 1,1 miljoner fakturor.

Annons