Finans Nyhet

Schröder får toppjobb av Putin

Publicerad

<pufftextlänk>Den tidigare tyske förbundskansler behöver inte gå arbetslös efter att ha förlorat ämbetet till Angela Merkel.</pufftextlänk> Nu får han ett toppjobb inom det ryska energikonsortium som ska bygga naturgasledningar från Ryssland till Tyskland. Utnämningen kritiseras hårt av antikorruptionsorganisationer i Tyskland.

Anledningen till den starka kritiken mot Gerhard Schröders nya jobb är att han själv som förbundskansler var med om att godkänna mångmiljardkontraktet med Ryssland. Han motiverade kontraktet med att det var nödvändigt för Tyskland att importera naturgas från Ryssland för att säkra den framtida energiförsörjningen. Kontraktet värderas till 45 miljarder kronor.

Att han nu får ett toppjobb av Putin ses som ett tack för hjälpen och antikorruptionsorganisationer i Tyskland ifrågasätter om Schröder handlat i landet bästa eller om han säkrat sin egen framtid genom att hjälpa Putin.

Kontraktet med Ryssland tecknades i september strax innan valet som Schröder redan på förväg såg ut att förlora.

Annons

Den nuvarande förbundskanslern Angela Merkel är själv positiv till kontraktet, men kritiserar Schröders nära relation med Putin.

Huvudägare i konsortiet är det statskontrollerade gasbolaget Gazprom.

Annons