Finans Nyhet

Satsar 10 mdr i fastigheter

Publicerad
Uppdaterad

Holländska Redevco seglar upp som en stor spelare inom fastigheter. Åhlénshuset i Malmö och Värmdö Köpcentrum är den två första investeringarna. Björn Hallin är expansionsansvarig för Skandinavien. I bakfickan har han tio miljarder kronor.

Olle Blomkvist

Björn Hallin är en doldis, men har arbetat i tio år inom en av Europas största fastighetskoncerner, Redevco med huvudkontor i Amsterdam. Redevco äger 1.000 fastigheter i 14 länder till ett värde av cirka 60 miljarder kronor. Förra året startade koncernen dotterbolaget Redevco Sweden AB med kontor i Malmö.

Björn Hallin har arbetat tio år inom koncernen i Danmark och Belgien. Han kommer senast från Redevcos tyska kontor.

I slutet av förra året gjorde Redevco sin första affär. Man köpte Åhlénshuset i Malmö för 130 miljoner kronor, säljare var NCC.

Annons

Nu görs den andra affären. Redevco köper Värmdö Köpcentrum av en lokal säljare, Värmdö Byggentreprenad AB. Köpesumman är än så länge hemlig. Värmdö Köpcentrum två mil utanför Stockholm ligger strategiskt placerat i Värmdö kommun. I centrumet finns ICA, Willys, systembolag, apotek och ett femtontal fackbutiker.

Vad avgjorde att ni köpte Värmdö Köpcentrum?

– Det är ett väl fungerande centrum i en expansiv kommun. Det har en bra hyresmix av butiker. Och det passar vår investeringsprofil, säger Björn Hallin till Realtid.se.

Annons

Hur mycket ska ni investera i Sverige?

– På lång sikt, fem till tio år, ska vi bygga upp en portfölj på 5 miljarder kronor.

Tittar ni på fastigheter i Stockholm City också?

Annons

– O ja. Både detaljhandelsfastigheter och kontorsfastigheter i CBD (Central Business District) och i etablerade Business Parks som Kista och Solna.

Blir det fler affärer i höst?

– Det är för tidigt att säga. Vårt primära område är detaljhandelsfastigheter.

I Norge är det Oslo som är mest intressant med huvudgatorna Karl Johan och Bygdøy Allé som de attraktivaste områdena för Redevco.

Hur mycket ska ni investera i Norge?

– Det handlar om 1,5 till 3 miljarder kronor på fem år.

Vad är det för skillnad att investera i Oslo jämfört med Stockholm?

– Jag vill inte jämföra egentligen. Stockholm är en mycket, mycket större marknad. Samtidigt är Stockholm en betydligt mer volatil marknad, det vill säga att hyresnivåerna svänger. Stockholms fastighetsmarknad är mer likvid, det sker betydligt fler transaktioner i Stockholm och där är det internationella intresset större också.

Vad har ni tackat nej till?

– Väldigt mycket. Förra året tittade vi på fastigheter till ett värde av 30 miljarder. Cirka en tiondel av det vi tittar på är så pass intressant att vi lägger ett bud. Av det kan det röra sig om att det är tiondel där vårt bud är attraktivast och det kan bli affär.

Vilka nordiska länder är mest attraktiva?

– Sverige och Finland är de primära områdena.

Hur ser planerna ut för Finland?

– Finland är väldigt intressant i detaljhandelsperspektiv, men det är svårare att hitta rätt objekt. Marknaden är rätt låglikvid. Förra året gjordes fastighetstransaktioner för 100 miljarder i Sverige och i Finland för 30 miljarder, varav en väldigt stor affär. Vi ska bygga upp en portfölj på 2,5 till 3 miljarder i Finland.

Björn Hallin förhåller sig avvaktande till den danska marknaden.

– Det är väldigt dyrt i Danmark just nu. Och detaljhandelsfastigheterna i Danmark ger 1 till 1,5 procent lägre avkastning än i Sverige.

Förutom investeringar i Skandinavien håller Björn Hallin på att utvärdera hur Redevco ska etablera sig i de baltiska länderna.

– Detaljhandelsfastigheter är intressant i Baltikum och mycket är väldigt bra, men priserna är något uppskuvade med tanke på risken.

Utvecklingen sker snabbt där, menar Björn Hallin

– Man har på kort tid gått från traditionell torghandel till moderna shopping malls utan High Street-egendomar. Gågator är under utveckling, och det finns all anledning att hålla ett vakande öga på de baltiska länderna.

Annons