Finans Nyhet

Sarbanes-Oxley får kritik

Publicerad

Regelverket Sarbanes-Oxley har skapat stora utgifter för amerikanska företag. Enligt en undersökning kostar lagstiftningen företagen en miljon dollar per en miljard i intäkter.

Två professorer vid University of Illinois uppskattade förra året att företag spenderat 120 miljoner timmar för att få sina verksamheter att följa Sarbanes-Oxley. Tillsammans med utomstående uppdragstagare som arbetat 12 miljoner timmar motsvarar denna tid 66.000 personers arbete under ett år.

Enligt kritiker till lagstiftningen kommer kostnaderna i längden att drabba aktieägare och kunder som kommer att betala för det skydd som den nya lagen är tänkt att ge.

Att Sarbanes-Oxley gett klirr i kassan för revisionsbranschen ses inte heller med blida ögon. Det var ju den branschen som sades vara orsaken till de skandaler som föregick lagstiftningen.

Annons

Bruce Bartlett, på National Center for Policy Analysis, går ett steg längre i kritiken. Enligt honom kan kostnaderna för anpassningen till lagen även ses som ett skäl till varför aktiemarknaden inte är högre värderad än den är.

Annons