Meta kommer behöva stora mängder energi i framtiden för att driva datacenter och AI. För att säkra tillgången har man nu skrivit ett 20-årigt kontrakt med ett amerikanskt kärnkraftverk.
Meta räddar kärnkraftverk – behöver enorma mängder energi


Mest läst i kategorin
Meta Platforms har skrivit ett 20-årigt avtal med energibolaget Constellation Energy för köp av el från bolagets kärnkraftverk Clinton Clean Energy Center i Illinois, skriver Wall Street Journal.
Totalt ska Meta köpa 1,1 gigawatt energi med början i juni 2027 för att driva sina datacenter och energikrävande satsningar på AI.
Läs även: Aktierna rusar när techbolagen satsar på kärnkraft. Realtid
Vilka summor avtalet gäller är hemligt. Men i affären ingår att Meta hjälper till med återlicensering, underhåll och uppgraderingar. Kärnkraftverket ska också expandera med 30 megawatt.
”Det är miljarder dollar i kapital som man tecknar för att driva en anläggning i 20 år till”, säger Joe Domingue, vd för Constellation, till WSJ.

Kärnkraften på väg tillbaka in i värmen
Från förkastad till nödvändig.
Mål om 100 procent förnybart
Kärnkraftverket i Illinois var på väg att stänga i förtid då en nollutsläppskredit från 2017 var på väg att ta slut, skriver CNBC.
Meta kommer däremot inte att köpa all energi själva. Den kommer fortsatt att bidra till det regionala nätet, och samtidigt bidra till Metas mål om 100 procent förnybar energi.

”Att säkra ren och pålitlig energi är nödvändigt för att fortsätta främja våra AI-ambitioner. Vi är stolta över att kunna bidra till att Clinton-anläggningen fortsätter att vara i drift i många år framöver och visa att denna anläggning är en viktig del i att stärka det amerikanska ledarskapet inom energi”, säger Urvi Parekh, chef för global energi på Meta.
Nyheten om dealen med Meta fick Constellations aktie att öka i värde med 15 procent på börsen.
Senaste nytt
Techbolagen storsatsar på kärnkraft
Dealen är inte den första som Constellation gjort med ett stort techbolag.
I september meddelade bolaget att de kommer att starta upp en av reaktorerna på Three Mile Island, plats för den kända Harrisburgolyckan 1979, i ett avtal med Microsoft.
Missa inte: Fortum: Inte rätt läge att investera i kärnkraft. Realtid
Även Google har ingått avtal med Kairos Power för etablering av sex till sju mindre kärnkraftverk. En liknande lösning har också Amazon börjat med där de köper energi av små modulära kärnreaktorer.
Även USA:s president Donald Trump har velat se en utökad satsning på kärnkraft i landet. I USA har man bara startat tre nya reaktorer de senaste 20 åren. Nyligen skrev han på fyra exekutiva order för att snabba på utvecklingen av kärnkraft i landet, skriver CNBC.

40 år efter katastrofen: Hundarna som överlevde strålningen
Det har snart gått fyra decennier sedan Tjernobylkatastrofen.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.