Färgglada lekhörnor omvandlas till rum med vita väggar och hyllor med barnböcker byts mot anslagstavlor för seniorer. Kinas befolkningskris blir alltmer synlig och landet anpassar sig nu till en ”silverekonomi” i snabb tillväxt.
Kinas barn försvinner – förskolor blir äldreboenden
Mest läst i kategorin
Kina står inför stora demografiska förändringar som tvingar samhället att tänka om. Med snabbt fallande födelsetal och en allt äldre befolkning har tusentals kinesiska förskolor antingen lagt ned verksamheten, skalat ner, eller omvandlats till seniorboenden.
Före detta förskolor med färgglada väggar har målats om till vitt och lekredskap ersatts med anslagstavlor om hälsa och näringsriktig mat för äldre.
Under de senaste två åren har antalet barn i förskolan minskat med 15 procent, medan antalet förskolor minskat med över 20 000 enligt data från Kinas utbildningsdepartement, uppger CNBC.
Läs även: Världens befolkning – ny data visar på dramatisk vändning. Dagens PS
Företag ser möjligheter
Samtidigt upplever Kina en boom inom den så kallade ”silverekonomin” – en sektor som riktar sig till personer över 50. Regeringen har därför intensifierat sina insatser för att utveckla denna marknad, där tjänster och produkter för äldre erbjuds.
Företag och institutioner ser nu en möjlighet i denna växande målgrupp.
”Kina har kapacitet att bli ledande inom produkter som robotvårdare och smarta hemprodukter för äldre,” säger Tianchen Xu, ekonom vid Economist Intelligence Unit.
Missa inte: Åldrande befolkning en ”växande och lönsam marknad.” Realtid
Höjer pensionsåldern
Men att Kina åldras snabbt är i grund och botten ett växande problem för landets ekonomi. Moody’s Analytics förutspår att år 2040 kommer cirka 30 procent av befolkningen vara över 65 år. I ett försök att motverka effekterna av denna utveckling har kinesiska myndigheter nyligen godkänt en gradvis höjning av pensionsåldern för att få fler att stanna längre i arbetslivet.
Samtidigt är Kina inte ensamt om att uppleva en åldrande och samtidigt minskande befolkning. Allt flera länder runt om i världen står inför liknande demografiska utmaningar. Bland annat Italien, Ryssland, Japan och Sydkorea brottas med samma problem.
För närvarande är Taiwan det land med absolut lägst födelsetal globalt, där varje kvinna i genomsnitt endast får 1,1 barn. En nivå som ligger långt under det så kallade ersättningsnivån på 2,1 barn per kvinna, som krävs för att hålla befolkningen stabil.
Även Sverige har en åldrande befolkning och har i dag ett av sina lägsta födelsetal någonsin, med ett genomsnitt på 1,45 barn per kvinna, enligt Statistiska centralbyrån.
Läs även: Ryssland riskerar demografisk kollaps: ”Befolkningen kan halveras-” Realtid
Senaste nytt
Behöver ditt företag mer skydd än vad du tror?
Se vilka risker du kan täcka med vår branschspecifika försäkring. Köp online enkelt.
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.