Finans Nyhet

Salus Ansvar avvecklar livbolag

Publicerad

Salus Ansvar och SEB Trygg Liv har kommit överens om att försäkringstagarna i Livförsäkringsbolaget Salus Ansvar erbjuds flytta till Fondförsäkring SEB Trygg Liv.

Skälet är att Livförsäkringsbolaget befinner sig i en situation där försäkringstagarnas förväntningar på avkastning blir svåra att infria.

”Bolagets situation är inte långsiktigt hållbar”, skriver Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande och vd i Salus Ansvar.

Trots tidigare åtgärdspaket krävs mer kraftfulla åtgärder, skriver bolaget.

Annons

”Därför har vi sökt efter en lösning som kan ge försäkringstagarna i livbolaget en ökad trygghet och stabilitet, men också där nya möjligheter öppnas”, skriver Östlund.

Enligt avtalet mellan SEB och Salus Ansvar ska SEB köpa Salus Ansvar Grupplivförsäkringsbolag och överta de riskprodukter som finns kvar i livbolaget under innevarande år.

Enligt Mats Alvinge, vd för Salus Ansvars livbolag, är det bolagets svaga finanser som ligger bakom att de drygt 50 000 livspararna erbjuds att flytta till en konkurrent.

Annons

– Vi tycker att bolaget befinner sig i en situation som inte är långsiktigt hållbar och bra för våra sparare. Vi vill erbjuda dem en bättre trygghet och stabilitet.

Alvinge säger att livbolagets solvens är för dålig för att bolaget ska kunna ta de risker som krävs för att få en bra avkastning. Livbolaget lider fortfarande av sviterna efter börsraset 2000-2002.

– Då hamnade vi, i likhet med många andra, i ett sådant läge att det är svårt att komma tillbaka.

Annons

Mats Alvinge räknar med att kunderna kommer att nappa på erbjudandet, även om det kan ta flera år. Därefter ska livbolaget avvecklas.

– Ja, det är väl målet på sikt, säger han.

TT

Annons