Finans Nyhet

Såld för 450 kronor nu värd 1,2 miljarder

Publicerad

Först trodde man att det var en kopia som målats av en elev till Leonardo Da Vinci.

Realtid.se

Tavlan Salvator Mundi, eller Världens Frälsare, såldes på Sotheby´s 1958 för 45 pund, det vill säga i dagens penningvärde 450 kronor. Då trodde man att tavlan hade målats av Leonardo Da Vincis elev Giovanno Boltraffio. Nu visar det sig att det är mästaren själv som har målat tavlan, enligt Aftonbladet som refererar till brittiska tidningen Daily Mail.

Bakgrunden till det hela är att National Gallery i London anordnar en av världens mest omfattande Leonardo Da Vinci-utställningar. Inför utställningen flög man in en expertgrupp förra året för att bedöma tavlan.

En av dessa var den Milano-baserade professorn Pietro Marani:

Annons

– Det här är väldigt spännande. Vi fick en dag på oss att studera den och det var all tid vi behövde. Vi såg direkt att det var ett Da Vinci-verk, säger han till Daily Mail.

Enligt tidningen finns många kopior av tavlan och bland mästarens elever var det populärt att måla av den. Men enligt Pietro Marani råder inget tvivel om att den är gjord av mästaren. Färgerna är underbara och det blåa och röda i målningen är ytterst likt färgerna i Den sista måltiden, resonerar han.

Målningen ägs idag av Robert Simon Fine Art i New York. Dessa vill inte kommentera de nya uppgifterna, men det troliga är att tavlan köptes på en utförsäljning 2004.

Annons

– På den öppna marknaden skulle tavlan lätt gå för 120 miljoner pund. Den är unik, något sådant här har inte hänt på decennier, säger en källa som står nära expertpanelen till Daily Mail.

Leonardo Da Vinci började måla tavlan 1506 på beställning av den franske kungen Ludvig den XII och den blev färdig sju år efter detta. Tavlan har också tillhört de engelska kungarna Karl I och Karl II.

Annons