Finans Nyhet

Saabfacken sänker tingsrätt

Publicerad
Uppdaterad

Fackmedlemmarnas återkallade konkursansökningar gör att sekreterarna vid Vänersborgs tingsrätt går på knäna.

Helene Rothstein

Sammanlagt har tre fackförbund lämnat in 2.200 konkursansökningar för Saab Automobile. Varje konkursansökan måste behandlas var för sig eftersom varje löntagare i förbunden hade en enskild lönefordran gentemot Saab.

Strax efter det att tusentals ärenden lagts in i tingsrättens system skulle de avskrivas igen av domstolssekreterarna. Sammanlagt rör det sig alltså om drygt 4.400 registreringar.

Emma Eklund är kanslisamordnare vid Vänersborgs tingsrätt:

Annons

– Vi måste arbeta över för att hinna med, säger hon till Realtid.se.

Varför har ni inte anställt fler?

– När alla ansökningar kom in diskuterade vi om vi skulle ta in tillfällig förstärkning från sekreterare på andra domstolar men vårt datasystem är för komplicerat, så istället för att lägga tid på att lära upp nya så betar vi av ärendena själva.

Annons

Hur är stämningen?

– Den är bra, alla har ställt upp för varandra och känt ansvar. Fast folk är ju lite trötta.

Emma Eklund tillägger att de var medvetna om att en sådan situation skulle kunna uppstå om hovrätten beslutade sig för en rekonstruktion. Att lönetagarna återkallar sina konkursansökningar beror på att den statliga lönegarantin tar vid i samband med rekonstruktionen.

Annons

Ambitionen är att bli klar med avskrivningarna under oktober månad. Det finns 14 sekreterare på avdelningen men i huset har ett tiotal andra anställda, bland annat tingsnotarier, fått rycka in.

2221 konkursansökningar

2221 konkursansökningar kom in till tingsrätten, lika många ska avskrivas.

Fackförbunden Unionen och Ledarna lämnade in sina konkursansökningar för Saab Automobile den 12 september i år. Unionen: 876 ansökningar, Ledarna: 123 stycken. IF Metall kom med 1222 ansökningar den 20 september.

Metall återkallade sina ansökningar den 28 september, Ledarna dagen efter och Unionen den 3 oktober.

Annons