Finans Nyhet

Saab betalar för Antonovs golfjippo

Publicerad

Skryter om hur man sponsrar oligarkens fritidsintressen samma dag som arbetare riskerar att få sparken.

Fabriken i Trollhättan står stilla sedan den 29 mars. Som en direkt konsekvens hotas de egna och underleverantörernas arbetare av massuppsägningar. Underleverantören IAC Group kan tvingas varsla redan under fredagen.

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov väntar klartecken från Riksgälden under torsdagen för att kunna ta över Saab Automobil. Det säger hans representant i Stockholm Lars Carlström till Realtid.se.

Samtidigt utnyttjar Antonov Saab för sina egna intressen.

Annons

Medan fabriksarbetarna oroar sig över sina jobb, kan affärsmän i Antonovs nätverk glädja sig åt exklusiva dagar på golfanläggningen Celtic Manor Resort där Ryder Cup hölls i fjol. Här utspelas Saab Golf Week 2011 i slutet av maj.

Och Saab står för notan.

– Det gjordes upp redan i fjol, säger Jackie Allard, lokal pr-chef för Saab.

Annons

Genom Saab Great Britain Ltd sponsrar Saab företaget Powerplay Golf som ägs av Convers Sport, en del av Vladimir Antonovs imperium Convers Group.

Powerplay Golf presenterade sina planer under en presskonferens på plats på de exklusiva ägorna i Wales under onsdagen.

Det är hemligt hur mycket pengar det handlar om.

Annons

– Vi diskuterar inte finansiella detaljer. Det här har ingenting att göra med Saabs pågående situation för likviditeten, säger Jackie Allard.

Hur ser du på att Saab betalar för golf samtidigt som folk förlorar jobbet?

– Du måste prata med Saab Automobile.

Men du säger att beslutet är ert på Saab Great Britain?

– För oss handlar det om marknadsföring. Du måste prata med Convers Sport.

Men det är väl ändå Saab Great Britain som betalar till Convers Sport?

– Jag kan inte kommentera.

Marknadschefen för Saab GB David Pugh säger i en kommentar att han ”ser fram emot att få utveckla golfen som sport” tillsammans med Antonovs bolag.

– På Saab har vi alltid utmanat konventionerna och letat efter nya sätt att göra saker och ting. Vi fann omedelbart samma anda i Powerplay Golf, säger han.

Saab Automobil känner inte till sponsoravtalet mer än genom arrangörens pressrelease men hoppas kunna påverka vilka som får delta. Ledningen i Trollhättan har förbjudit pressavdelningen att prata hur arrangemanget betalas.

I vilket läge är det dags att blåsa av

marknadsföring som Saab Golf Week?

– Det är ett laddat sätt att ställa frågan, säger Gunilla Gustavs, pressinformatör på Saab Automobile i Trollhättan.

Är beslutet upp till arrangören, sponsorn,

till Vladimir Antonov eller till Victor Muller?

– Faktiskt, jag ska… Genom att vi inte får diskutera finansieringen här… Okej, vi går off record här.

Nej tack.

– Okej, då ska jag tänka högt… Jag har inga kommentarer till den frågan. Victor Muller är… Han… Vi får låta det vara så.

Det finns fler möjliga samarbeten i framtiden. Realtid.se har tidigare berättat att Antonov köpt in sig i rallysportens VM-serie WRC och i bolaget Executive Sport Ltd som arrangerar fotbollskonferensen Leaders in Football.

– Han har en mängd engagemang inom motorsport, fotboll, hockey, hästpolo och golf, säger Lars Carlström till Realtid.se.

Själv är Lars Carlström inte intresserad av sport. Han ser istället fram emot en rejäl bonus från Antonov efter att ha rott Saabaffären i hamn.

– Jag har förhoppningar om att det blir en kommunikation från Riksgälden idag. Vi har upplevt att alla parter dragit åt samma håll.

Börsnoterade Spyker Cars NV köpte Saab Great Britain den 23 februari 2010 och Saab Automobil den 31 maj 2010. Största ägare är genom flera bolag Victor Muller, som nu är tf vd i Saab Automobil.

Annons