Finans Nyhet

Saab begärs i konkurs

Publicerad

UPPDATERAD Fackförbunden Ledarna och Union lämnar in egna konursansökningar. Samtidigt meddelar Saab att bolaget har tecknat ett teknikavtal värt 70 miljoner euro med ett specialinrättat bolag.

Realtid.se

– Situationen är ohållbar och gränsen för det rimliga passerad. Vårt uppdrag nu är att driva våra medlemmars lönefordran, säger Andreas Olsson, förbundsjurist på Nordea i en kommentar.

Ledarna har 125 medlemmar på Saab Automobile och till dags dato är augustilönerna försenade med 17 dagar. Detta är tredje gången på raken som lönerna inte betalas ut i tid. Det är alltså de försenade utbetalningarna i kombination med att Vänersborgs tingsrätt avslog Saab:s ansökan om rekonstruktion som ligger bakom beslutet att begära Saab i konkurs.

Men efter en konkursförhandlingar har Saab till och med konkursdagen på sig att betala ut lönerna och om så sker dras Ledarnas ansökan tillbaka.

Annons

Även Unionen har begärt Saab i konkurs.

Samma dag som Ledarna och Unionen meddelar att man vill försätta Saab i konkurs meddelar bolaget att man har tecknat ett teknikavtal med ett specialinrättat bolag Swedish Automobile Coöperatief. Licensuppgörelsen har att göra med icke-exklusiva rättigheter i Saab Automobiles Phoenix-struktur och är värd 70 miljoner euro, enligt Saab.

Saab PhoeniX är en konceptbil som presenterade på den internationella bilsalongen i Genève den 1 mars 2011.

Annons

Bakgrunden är att kinesiska Youngman har ingått en överenskommelse som innebär att man kan överföra licensen från Swedish Automobile Coöperatief genom en så kallad bryggfinansiering.

Saab vill ändå lägga in en brasklapp och menar att man inte är riktig klar med upplägget på det hela. Ytterst handlar det om att vara helt klar med den finansiär som i fall ska gå in med lånet. Och enligt Saab är målsättningen att återbetala lånet med hjälp av de 245 miljoner euro som kinesiska Pang Da och Youngman tidigare har sagt att man vill gå in med.

Det finns bara ett problem för att få loss pengarna. Och det är att tillskottet måste godkännas av de kineiska myndigheterna.

Annons

Idag, måndag, gick även Saab ut med att man nu har valt att överklaga avslaget från Vänersborgs tingsrätt om bolagets begäran om en rekonstruktion.

Annons