Finans Nyhet

Så ska Wistrands nya chef få snurr på firman

Publicerad
Uppdaterad

Advokatfirman Wistrand har för första gången tillsatt en Managing Partner i Stockholm. ”Det är ett nödvändigt led för att fortsätta att växa” säger den nya chefen Fredrik Råsberg.

Helene Rothstein

För advokatfirman blir det en helt annan ledningsfunktion med en MP. Tidigare har styrelseledamöter ansvarat för olika områden.

– Nu avsätter vi en tydlig resurs för att driva utvecklingen framåt för att nå de mål som styrelsen satt upp. Vi kommer än bättre kunna utnyttja vår samlade kompetens och även öka samordningen mellan våra tre kontor, säger Fredrik Råsberg när Realtid.se träffar honom på deras kontor på Regeringsgatan i centrala Stockholm.

Wistrand, som grundades i Göteborg 1915, etablerades i Stockholm först 1999. Kontoret startades upp av en grupp från advokatfirman Lindahl – Landahl. Ett år senare började Fredrik Råsberg på kontoret som då hade runt 20 anställda jurister. Råsberg har varit där sedan dess, han blev advokat 2006 och delägare två år senare.

Annons

Nu är det omkring 70 jurister på Stockholmskontoret och omkring 185 anställda totalt.

– Jag började på en mindre byrå som hade ambition att växa, redan då. Det är kul att ha varit med hela vägen, säger han.

Vad kommer att bli svårast som MP?

Annons

– Advokatmarknaden har vuxit enormt det sista decenniet, alla har åtnjutit en enorm tillväxt. Nu går vi in i en fas med hårdnande konkurrens.

Fredrik Råsberg anser att det innebär stora utmaningar för branschen de närmsta fem åren. För konkurrensen har inte bara hårdnat utan den kommer att fortsätta öka. Han tror att det kommer att ställas mycket högre krav på byråerna när det gäller effektivitet, kompetens och engagemang. Konsekvens av det är en ökad prispress.

– De kraven måste vi kunna möta. Den som inte hänger med får problem.

Annons

Wistrands medicin mot tuffare marknad beskriver Fredrik Råsberg såhär:

– Vi ska öka kompetensen och bli effektivare. Vi har engagerade medarbetare som brinner för det de gör. En av uppgifterna för mig är nu att fortsätta engagera folk så att alla känner att de är på väg framåt, att vi får ett driv i organisationen.

Av Wistrands 53 delägare är 3 kvinnor.

– Vi är medvetna om att det är ett problem. Vi anställer 50/50, men sedan når vi dessvärre inte samma framgång på delägarnivå.

För att råda bot på ojämlikheten leder Monica Petersson, delägare i Stockholm, ett forum för kvinnliga biträdande jurister.

– Någon quick fix finns ju tyvärr inte. Vi är medvetna om
problemet och försöker att göra vad vi kan för att uppnå en förändring i framtiden.

Varför har ni inte infört MP tidigare i Stockholm?

– Vi har
haft en stark utveckling och vuxit väldigt snabbt sedan 1999. Vi borde väl ha tagit detta steg redan för något år sedan men vi har haft fullt fokus på våra klienter vilket helt enkelt gått före.

Inom de närmsta åren är planen att Wistrand ska förstärka inom samtliga avdelningar, både organiskt och genom nyrekryteringar.

Hur ser tillväxtmålen ut?

– Vi har siffror på det, men det behåller vi för oss själva. Fast nu kör vi en offensiv satsning där vi spänner bågen ordentligt.

Finns det ett egenvärde i tillväxt?

– Jag tror att man alltid måste vara på väg framåt. Man måste ha en offensiv inställning men självklart med fortsatt god lönsamhet.

Kan det vara svårare att få en organisation att dra åt samma håll med vinstdelningsystemet eat-what-you-kill, som ni har?

– Vårt system innehåller moment av såväl likadelning som prestationsbaserad ersättning och har visat sig fungera väl. Vinstdelningssystem är alltid omdiskuterat bland delägare på advokatbyråer, men det är till sist ändå människorna bakom som betyder något. Vårt system bygger på commitment och lojala medarbetare – och det har vi.

Wistrand har ändå tappat en del namn de senaste åren: Rose-Marie Lundström slutade och grundade A1 Advokater, Stefan Lindskog blev justitieråd, Ola Wiklund försvann till Gernandt & Danielsson och senast gick Jesper Grünbaum för att bli delägare på Setterwalls.

Ska ni satsa på att dra till er nya tunga namn?

– Vi ser oss runt om. Jag kan inte nämna något specifikt men… vi ser oss om.

Är det inte jobbigt att vara MP med alla besvärliga delägare?

– Ha ha. Jo, det handlar om väldigt ambitiösa och duktiga advokater. Det är förstås en utmaning att få det kollektivet att verka mot samma mål, men om vi drar åt samma håll är jag övertygad om att vi lyckas.

Fredrik Råsberg

Kommer från: Stockholm.

Familj: Fru, två barn.

Bor: Vallentuna, åker kommunalt ibland, tar bilden ibland.

Varför blev du jurist? ”Jag valde mellan juridik och ekonomi. Fastnade för juridiken, det var intressant, resonerande. Man såg att det fanns flera sätt att se på saken”.

Pluggade: I Stockholm.

Började direkt på Wistrand 2000: ”Det fanns ett antal byråer man tittade på: Wistrand verkade vara en trevlig arbetsplats, en byrå som var på väg framåt.”

Senast lästa bok: Lars Keplers Paganinikontraktet.

Läser du mycket: ”Ja, det är ett bra sätt att koppla av.”

Om inte jurist? ”Gärna fotbollsstjärna. Jag är väldigt idrottsintresserad. Jag har tävlat i svenska och danska elitserien i bordtennis. Det är en sport som kräver mycket målmedveten träning. Men så är det ju inom de flesta sporter.”

Spelar du nu? ”Nej”.

Har ni inget pingisbord på Wistrand? ”Nej”.

Det bör du införa som chef. ”Kanske, det tar ju inte så stor plats.”

Hur mycket jobbar du en vanlig vecka? ”60 timmarsveckor är inte ovanligt.”

Hur ser du på work-life-balance? ”Om det är så att man tycker att det här är roligt så blir det ett intresse, men sen måste man ju ha andra intressen och koppla av också”.

Hur gör ni för att anställda ska få livet att gå ihop? ”Man måste vara lyhörd och ha en löpande dialog med det. Det är det absolut viktigaste.”

Du som varit i branschen i tio år, vad är det största som har hänt under dessa år? ”Byråerna drivs ju på ett helt annat sätt nu jämfört med tidigare. Det är ju jättestora bolag, det är en stor förändring; hur man driver en advokatbyrå.”

Wistrand Stockholm

• Omsättning

2010

221.559 (TKR)

2009

238.996

• Resultat efter finansnetto

2010

83.370

2009

103.415

Annons