Finans Nyhet

Så lurade Viklund sina offer

Publicerad
Uppdaterad

Under falsk identitet rörde han sig i Stockholm och lurade flera butiker och bolag på pengar. Nu åtalas han, hans kompanjon samt deras advokat för grova brott.

Sara Johansson

Efter nära sex månader i häktet åtalas Hans Viklund för elva fall av grovt bedrägeri, sex fall av grovt bokföringsbrott samt ett fall av grov oredlighet mot borgenär.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har brotten begåtts mellan 2005 – 2010.

Hans Viklund och hans medåtalade kompanjon Magnus Persson ska enligt åtalet ha lurat Platform Computing att leverera programvara till ett värde av cirka en miljon kronor till ett av duons barskrapade bolag.

Annons

Med hjälp av falsk identitet kontaktade även Hans Viklund Selected Office och hyrde en kontorslokal. Vad varken han eller hans kompanjon Magnus Persson berättade var att deras gemensamma bolag saknade pengar att betala för hyran, som slutligen uppgick till cirka 90.000 kronor.

Även El-giganten finns med i listan av lurade bolag. Hans Viklund och Magnus Persson har, enligt åtalet, använt sig av falska identiteter och på så sätt lyckats få elektronikkedjan att lämna ut varor till ett värde av cirka 69.000 kronor. Varorna har senare återfunnits i Hans Viklunds bostad på Linnégatan i Stockholm.

I bostaden hittades även varor som betalats med ett IKEA businesskort till ett värde av cirka 11.500 kronor. Kortansökan är undertecknad av Magnus Persson, som företrädare för ett av duons bolag. Inte heller dessa varor är betalda.

Annons

Hans Viklund och Magnus Persson har även via ett av sina bolag hyrt en Audi A 6, värde 100.000 kronor, av Avis utan att uppge att bolaget saknade pengar.

I en husrannsakan har man hittat fler varor som Hans Viklund och Magnus Persson har lurat till sig på liknande sätt som ovan, enligt åtalet.

Bland de drabbade bolagen finns Gerdmans Inredningar, Runelandhs Försäljnings, AGE Kontor & Data, MIO Möbler, Bilia och Witre. Dessa summor uppgår till cirka 240.000 kronor.

Annons

Bokföringsbrotten har skett i två av Hans Viklunds och Magnus Perssons bolag, Stiftelsen European International School samt Proxynet School. Dels har man inte bokfört löpande affärshändelser under åren 2009 samt 2010, dels har man bokfört overkliga värden i bolaget, enligt åklagaren.

I Proxynet har Hans Viklund och Magnus Persson bokfört en fordran på 68 miljoner kronor trots att den har förvärvats för 10 miljoner kronor.

”Vidare har en försäljning av aktier i Proxynet bokförts med 46 miljoner kronor”, skriver åklagaren i åtalet. Hon menar att detta inte motsvarar en verklig affärshändelse alternativt att bolaget saknar underlag för detta.

Med i åtalet finns även advokaten Kimmo Tihinen, misstänkt för grovt bokföringsbrott. Som likvidator i aktiebolaget Hans Viklund är han misstänkt för att ha lämnat oriktiga uppgifter under åren 2006 samt 2007.

Enligt åklagaren har han uppgett att bolaget haft aktier till ett värde av drygt 86 miljoner kronor under 2006 och till ett värde av cirka 152,8 miljoner kronor under 2007. Men enligt åklagaren fanns inte dessa värden.

Samma sak har han, enligt åtalet, gjort i Hans Viklund bolag Stockholms Enskilda Kapitalförvaltning, där koncernbolagets aktievärde uppgavs vara cirka 154,3 miljoner kronor första året och 144,3 året därpå.

Kimmo Tihinen har tidigare kommenterat brottsanklagelserna i Realtid.se:

– Jag har ju gått på de uppgifter som jag har fått från de här bolagsmännen eller ägarna till bolagen, Hans Viklund och Magnus Persson. Om de uppgifterna visar sig felaktiga så är jag vilseledd.

Samtliga tre förnekar brott.

Annons