Finans Nyhet

Ryssland inför skatteparadis

Publicerad

Den ryska regeringen planerar att införa zoner i Ryssland inom vilka vissa typer av företag ska få skattelättnader. Även tullreglerna ska förenklas och den statliga insynen minimeras.

Förmånerna ska endast gälla tillverkningsföretag och företag som sysslar med teknologi och industriell forskning. Det skriver The Moscow Times.

Anledningen till förslaget, som det ryska underhuset spås anta redan i juni, är att regeringen vill minska beroendet av råvaruindustrin.

Enligt finansministern German Gref väntar minst tio inhemska och utländska företag på att förslaget ska gå igenom. Dessa skulle i så fall vara redo att investera redan 2006.

Annons

Under 1990-talet införde Ryssland på försök liknande zoner, men dessa utnyttjades som skatteparadis av framför allt företag som registrerade handelsbolag inom de ekonomiska zonerna. Ett av dessa företag var Yukos, vars obetalade skatter den ryska staten kom att kräva in i efterhand.

Enligt premiärminister Mikhail Fradkov är det viktigt att historien inte upprepar sig och att zonerna inte utnyttjas av företag som uteslutande är intresserade av att skattefuska. De företag som etablerar sig i någon av de planerade zonerna ska därför inte tillåtas etablera sig utanför dessa.

Men enligt Andrei Simonov, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, så kommer detta inte att betyda särskilt mycket för den ryska ekonomin.

Annons

– Allvarligt talat, skattesmitning är redan så utbrett att zoner med skattelättnader inte betyder något för de ryska företagen. De betalar ändå inte skatt.

Kan det uppmuntra svenska företag att etablera sig i Ryssland?

– I de fall då utländska företag gör direktinvesteringar i Ryssland blir det ändå alltid tal om någon skatteuppgörelse. Möjligen kan dessa zoner underlätta dessa förhandlingarna. Tanken är inte dum, men det kommer inte att lösa problemen över en natt, säger Andrei Simonov.

Annons

Annons