Ryssland drar tillbaka dokument med planer på gränsjustering i Östersjön

Taggar i artikeln

Ryssland
Publicerad
Uppdaterad

Ryssland har dragit tillbaka ett dokument med ett förslag om justering av den ryska gränsen i Östersjön, som ledde till skarpa reaktioner från flera länder, bland annat Sverige, Finland och Litauen. Det rapporterar Bloomberg som hänvisar till ryska medier.

Finwire

Ryssland ville flytta havsgränsen vid Finska viken mot Finland och Litauen för att man anser att nuvarande gränsdragning inte motsvarar dagens geografiska omständigheter. Detta grundades i en dokumentation från Sovjetunionen från 1985.

Innan utkastet togs bort från hemsidan gick tre stora ryska nyhetsbyråer ut med ett uttalande från en ej namngiven militär diplomatisk källa som förnekade att Kreml har planer på att justera gränsen i Östersjön.

Rysslands förslag har väckt starka reaktioner från både Litauen och Finland, som menar att det är ett försök att skapa osäkerhet i Östersjön.

Annons

Finlands utrikesminister skrev på plattformen X att Ryssland bedriver hybridpåverkan och att huvudmålet är att förvirra.

”Enligt medieuppgifter håller Ryssland eventuellt på att se över definitionen av de maritima zonerna i Finska viken. Utrikesministeriet håller på att utarbeta detaljerna. FN:s havsrättskonvention innehåller bestämmelser om fastställande av kuststatens maritima zoner och även om kontroll av dessa. Vi antar att Ryssland, som är part i konventionen, agerar i enlighet med detta”, skrev Finlands utrikesminister Elina Valtonen.

“Ryssland försöker sprida rädsla, osäkerhet och tvivel om deras avsikter i Östersjön. Detta är en uppenbar eskalering riktad mot Nato och EU, och måste mötas med ett lämpligt fast svar”, skrev Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

Annons

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade också på uppgifterna och sa att Ryssland inte ensidigt kan fatta beslut om nya gränser.

 

Annons