Finans Nyhet

”Ryska Alfa vill inte köpa Turkcell”

Publicerad

Den ryske miljardären Mikhail Fridmans och hans imperium Alfa Group bjuder över Telias bud på 22 miljarder kronor i matchen om att få köpa den turkiska mobiloperatören Turkcell. Budet ska snarare ses som ett drag för att Alfa ska stärka sina positioner i ryska Megafon, hävdar Erik Wigertz, analytiker på United Financial Group i Moskva.

– Jag tror inte att Alfa Group har för avsikt att köpa Cukurovas aktiepost på 27 procent i Turkcell. Det är snarare ett sätt att sätta tryck på Telia Sonera, sedan Telia ställde sig bakom den andra ägarna i Megafon, TCI och Ipoc, säger Erik Wigertz till Realtid.se.

När Alfa bjuder över Telia i fallet Turkcell – öppnar det för en bytesaffär där Telia får köpa Turkcell om de säljer av i Megafon?

– Det kan vara en möjlig strategi från Alfas sida, även om det fortfarande är oklart vad de vill.

Annons

Påskyndar bråket en börsintroduktion av Megafon?

– Nej, jag tror inte att det påskyndar en IPO, den processen är redan igång. Alfa försöker stärka sin ägarposition före en kommande börsintroduktion. Och det gör även de andra storägarna, fast de har begränsade möjligheter till att öka sitt ägande i Megafon.

När tror du vi får se Megafon på börsen?

Annons

– Inom ett år.

Kommer det att tydliggöra större värden i bolaget som kan synas i Teliakursen?

– Megafon är värderat till cirka 4 miljarder dollar. Det finns inga direkt dolda värden i bolaget, även om Megafon har rikstäckande nät som de andra stora operatörerna inte har.

Annons

Hur viktig är mobiltelefonin för Alfa?

– Alfa Groups intressen i olja genom delägandet i TNK-BP samt Alfa Bank (Rysslands största privata bank) är viktigast. Därefter kommer telekom, som kan stå för 10–20 procents av Alfa Groups värde. Alfa äger 25 procent i Megafon, vilket motsvarar ett värde på 1 miljard dollar och Alfas 25 procent i den andra stora mobiloperatören, Vimpelcom, värderas till 1,75 miljarder dollar.

Vilken är Alfas relation till Ipoc – är det klargjort hur mycket respektive bolag äger i Megafon?

– Ipocs aktiepost i Megafon på 25 procent såldes till Alfa trots att de andra aktieägarna hade företrädesrätt till att köpa. TCI försöker ogiltigförklara försäljningen av aktierna till Alfa. Men Alfa försöker gå runt det genom att hävda att de inte köpte aktierna utan hela bolaget som ägde aktierna.

När slutar mobilmarknaden att tokväxa i Ryssland?

– Inom 15 till 18 månader. De senaste årens tillväxt på 50 procent om åren kan inte fortsätta när penetrationen når 75 procent.

Telia och Telenor (i Vimpelcom) har stora intressen i Ryssland – medan Tele 2 växer från låg nivå i Ryssland – är det för sent Tele 2 att göra stora vinster på den ryska mobilmarknaden?

– Inte nödvändigtvis. Tele 2 har en annan strategi som prispressare. Det gör att Tele 2 har lägre marginaler men kan ta marknadsandelar.

Och den tredje stor mobiloperatören i Ryssland, MTS, där meddelande Deutche Telekom vid årsskiftet att de vill sälja av sin andel på 25 procent?

– Deutsche Telekom har delvis sålt, men har kvar 12 procent i MTS. Inlåsningen går ut i augusti och då kommer Deutsche Telekom att sälja den posten, säger Erik Wigertz.

Annons