Finans Nyhet

Rysk eltvist sänkte Ikea

Publicerad

Bråken i Ryssland har kostat mångmiljardbelopp.

Ikea gjorde förra året en vinst på 24 miljarder kronor, en ökning med 6 procent. Men den kunde varit betydligt större. Tvisterna i Ryssland har kostat mångmiljardbelopp.

Försäljningen ökade under verksamhetsåret 2009/2010 med 7,7 procent till 205 miljarder kronor, enligt årsrapporten som Dagens Nyheter tagit del av. Mest ökade försäljningen i Ryssland, Kina och Portugal.

– Försäljningen har gått bättre än väntat. Resultatet har stärkts och vi har ökat våra marknadsandelar nästan överallt, säger koncernchefen Mikael Ohlsson till DN.

Annons

Resultatet dras ner av en mångårig tvist om elleveranser till två köpcenter i Sankt Petersburg i Ryssland. Ikea har stämt elleverantörerna som i sin tur stämt möbeljätten. Parterna nådde en förlikning för en dryg månad sedan. Enligt bokslutet gör Ikea en nedskrivning på över sex miljarder kronor, till största delen på grund av tvisten.

Dessutom har de två högsta cheferna i Ryssland fått sparken efter misstankar om korruption. Mikael Ohlsson säger i intervjun att satsningen i Ryssland ”gick lite för snabbt”.

– Men nu är en ny ledning på plats, och vi tror mycket på den ryska marknaden.

Annons

Annons