Finans Nyhet

Rosengren gör en pudel

Publicerad
Uppdaterad

Björn Rosengren förklarar vad som gått snett i planeringen av Kinneviks 75-årsjubileum.

Sara Johansson

I går kunde Realtid.se avslöja att Kinnevik saknar tillstånd för det enorma partytält som uppförts på Skeppsbron inför bolagets jubileumsfest på fredag. Misstaget kan leda till böter, vite och/eller sämre relationer till markägaren. Nu förklarar tidigare näringsministern Björn Rosengren, numera rådgivare åt Stenbecksfären, vad som har gått snett.

– Det som har hänt är att vi först skulle bygga ett mindre tält sedan sökte vi tillstånd om att bygga ett större och sen skulle vi bygga ett ännu större och där har vi missat i själva hanteringen. Det är en ren miss att vi inte begärt tillstånd i tid, förklarar Björn Rosengren och hänvisar till den mänskliga faktorn.

Stockholms stads trafikkontor, polisens tillståndsenhet samt brandmyndigheten har hittills endast godkänt Kinneviks tillstånd rörande ett partytält på 500 kvadratmeter. Men under projektets gång har ytan utökats kraftigt. Det tält som nu byggts upp mäter totalt 900 kvadratmeter – en ökning med hela 80 procent.

Annons

Totalt 400 gäster närvarar vid festligheterna. Kungafamiljen, utländska och svenska ministrar och andra celebra gäster är inbjudna för att fira investmentbolagets 75-årsjubileum.

Björn Rosengren förklarar att det har blivit fler gäster än vad man räknat med från början, vilket också är en bidragande orsak till varför man ökat storleken på tältet under projektets gång.

– Vi missbedömde tältets storlek i förhållande till det evenemang vi ska ha, säger han.

Annons

Han poängterar att Kinnevik inte har några intressen av att göra något som skulle skada relationen med varken kommunen eller andra.

– Man får inte glömma att vi har lagt ned 20 miljoner kronor under årens lopp när det gäller Skeppsbron. Den här granen som vi sätter upp varje år kostar väldigt mycket. Vi har också på andra sätt smyckat upp Skeppsbron. Vi har även kostat på ett stort milleniumfirande. Kinnevik har varit oerhört generösa mot staden på det sätt som vi också tycker är riktigt.

Under festligheterna får gästerna se en egen-producerad film av Cristina Stenbeck samt lyssna på musikalisk underhållning av en hemlig gästartist samt uppleva ett stort fyrverkeri.

Annons

Middagsmenyn liksom gästlistan är än så länge hemlig. Men några av gästerna som är inbjudna är, enligt tillståndsansökningarna, kungafamiljen och regeringen.

Cristina Stenbeck avslöjade även i en intervju med Dagens Industri att det kommer bli en stor mix av ministrar, styrelseledamöter, partner och gamla medarbetare.

Björn Rosengren förklarar att Kinnevik har kompletterat sin tillståndsansökan och väntar på besked från myndigheterna.

– Vi beklagar verkligen att vi missade detta. Det var en ren fadäs att vi inte tänkte på det, säger han.

På söndag börjar arbetet med att plocka ned jubileumstältet igen. Enligt tillstånden ska det vara borta från Skeppsbron den 17 november.

Annons