Finans Nyhet

Rollatorkungen tar nytt grepp

Publicerad

Sven-Inge Kjell startade två av de största tillverkarna i Sverige. Nu har han siktet inställt på Europamarknaden. Hippare rollatorer är framgångsreceptet.

– Det fina med rollatorer är att det är en kraftig tillväxtmarknad. Som nykomling behöver man inte konkurrera på pris eller ta andelar från andra. Det räcker med att man tar en del av tillväxten, säger Sven-Inge Kjell.

Han har 30 års erfarenhet av att tillverka rollatorer, och startade så väl Etac som Dolomite. De företagen hör idag till de största svenska företagen på marknaden.

Sedan knappt två år driver han rollatortillverkaren Volaris tillsammans med 5 andra investerare.

Annons

Marknaden för ordinerade rollatorer (det vill säga offentligt finansierade) är på cirka 60.000 per år i Sverige, eller en rollator på 150 invånare per år. Den marknaden är fortsatt stark, anser Sven-Inge Kjell. Men det är inte här tillväxtpotentialen finns.

– Nej, det tror jag inte. Däremot tror jag på Spanien, Tyskland och Italien. Vi får in förfrågningar från återförsäljare runt hela världen varje dag nu.

I Europa är rollatorpenetrationen inte alls så stor som i Sverige.

Annons

– I Tyskland är marknaden i dag på en rollator per 600 invånare och år. Den marknaden kan ju utan vidare växa fyra gånger.

Enligt Sven-Inge Kjell är det en attitydfråga.

– Det handlar om inställningen att bli sedd med ett hjälpmedel. Att få en italiensk gentleman att vilja bli sedd med en rollator, ja då talar vi 2010 – 2015…

Annons

Ett sätt att ändra attityderna är förstås design.

S3, än så länge Volaris enda produkt, är enligt företaget en rollator med ”bättre funktionalitet och design” än konkurrenternas.

Bland annat marknadsförs S3 med nya funktioner som VATS (Volaris advanced tilting system) och VABS (Volaris advanced braking system).

– Kraven på att även rollatorer ska se trendiga ut kommer naturligtvis att höjas. Vi tycker att Volaris är ett steg i den riktningen, med mer svart och silver i designen.

Samtidigt har Hjälpmedelsinstitutet hårda krav, och alla modeller utsätts för tuffa tester. Det sätter gränser för designen.

S3 kommer att följas av vidareutvecklade modeller, och andra produkter. Sven-Inge Kjell räknar med att Volaris om några år ska vara uppe i en försäljning om 100.000 rollatorer per år.

Småländskt rollatorkluster

• Så väl Etac AB som Dolomite AB och nu Volaris AB producerar Rollatorer i Anderstorp, i Gislaveds kommun. Sven-Inge Kjell, vd för Volaris, uppskattar att det tillverkas ungefär 225.000 rollatorer per år i Anderstorp. 80-85 procent av den produktionen går på export.

• Sven-Inge Kjell startade Etac i sitt garage 1985, och sålde företaget 1998. Då låg omsättningen på 175 miljoner kronor om året. Dolomite tog Sven-Inge Kjell tillsammans med en kompanjon över som nystartat företag 1989. Det såldes 1998.

• Börsnoterade Human Care har ett dotterbolag, Ahleberg Leber AB. Det företaget, Etac och Dolomite är de tre största rollatortillverkarna i Sverige. Ahleberg Leber ligger i Alvesta.

Annons