Finans Nyhet

Rökförbud dyrt för irländska staten

Publicerad

Irländska staten förlorade 128 miljoner euro i uteblivna skatter då cigarettförsäljningen rasat i år. Utvecklingen följer på att landet införde totalförbud mot rökning på arbetsplatsen i år.

Totalt beräknas årets cigarettförsäljning i Irland minska med 17,6 procent jämfört med 2003, enligt beräkningar utifrån statens intäkter på tobaksskatt. Under årets första tio månader konstaterade finansministeriet att försäljningen hade minskat med 16,2 procent.

Den irländska staten kommer till följd av försäljningsraset att gå miste om intäkter från tobaksskatten på 128 miljoner euro eller elva procent under den intäktsnivå man räknat med i sin budget för året. Totalt beräknas tobaksskatten dra in 1,03 miljarder euro till den irländska staten under året.

Men finansminister Brian Cowen såg inte negativt på utvecklingen trots lägre skatteintäkter och framhöll siffrorna som bevis för att rökförbudet var ett bra nationellt hälsovårdsinitiativ.

Annons

Andelen av Irlands befolkning som röker har också minskat dramatiskt under de gångna fem åren. I fjol rökte 18 procent av invånarna, medan andelen rökare fem år tidigare låg på 24 procent. Med årets kraftiga försäljningsminskning räknar Irlands regering med att andelen rökare har fortsatt minska även i år.

Det var i mars som Irland som första land i världen införde förbud mot rökning på offentliga platser och arbetsplatser. Motsvarande rökförbud planeras i Storbritannien.

I juni införde Norge totalförbud mot rökning på barer och restauranger och hårdare regler mot rökning planeras även bland annat i Sverige, Australien, Hongkong, Ryssland och Singapore.

Annons

TT

Annons