Finans Nyhet

Robotar hotar poker på nätet?

Publicerad

Pokerindustrin har fullkomligt exploderat under senare tid. Ett möjligt hot mot industrin kan vara ett ökat bruk av intelligenta robotar, vilket skulle ifrågasätta poker-sajternas trovärdighet. Den svenska branschen tar än så länge robothotet med ro.

I spel som schack och backgammon har datorisering pågått länge. 1997 förlorade världsmästaren i schack, Garry Kasparov, mot IBM-datorn Deep Blue, en händelse som många då ansåg skulle bryta ned schackspelets anseende.

Nu har robotarna även gett sig i kast med poker. Problemet är att om spelarna förväntar sig att spela mot verkliga motståndare kan poker-sajternas förtroende urholkas om det visar sig att det är maskiner som sitter och håvar in pengarna åt pokerbolagen.

I dagsläget anses robotarna inte utgöra något större hot mot pokerbranschen, men utvecklingen går framåt och robotarna blir allt intelligentare.

Annons

– Robotarna är bra matematiker, men inga psykologer. De kan räkna ut hur de ska agera med olika kort på handen, men har svårare att reagera på motståndarens drag, säger Per Hildebrandt på 24h Poker.

Per Hildebrand anser att det är ett bekymmer för enklare pokerspel som limit-spel.

– När vi talar om no-limit-spel så blir det betydligt svårare för robotarna att hänga med eftersom valmöjligheterna blir så många fler, och mer beroende av hur motståndaren agerar.

Annons

Men enligt amerikansk press kan de senaste robotarna lära in sig motståndarens beteende.

– Problemet är om motståndaren plötsligt byter strategi, förklarar Per Hildebrand.

På Expekt.com har man uppdagat en del fusk med robotar.

Annons

– Hittills har det varit ganska få och framförallt väldigt dåliga försök, säger Klas Winberg, informationschef på Expekt.com

Professor Jonathan Schaeffer från University of Alberta i Kanada har arbetat i 14 år med att utveckla pokerobotar. Schaeffer förväntar sig att det kommer ta flera år innan robotarna blir bättre än människor, men att det kommer att hända tvivlar han inte på.

Och han får stöd av matematikprofessor Paul Magriel, tidigare professionell pokerspelare och världsmästare i backgammon.

– Det var ganska deprimerande när datorerna tog över i schack och backgammon. När samma sak händer med poker kommer jag inte bry mig lika mycket, eftersom jag förväntar att det ska ske, säger han till Los Angeles Times.

Annons