Politik & samhälleNyhet

Robert Boije: ”Startlånet ett slag i luften”

Robert Boije, SBAB Robert Boije, SBAB
Publicerad
Uppdaterad

Ett statligt garanterat startlån ska underlätta för unga och andra förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden. ”Det är ett hårt slag i luften som inte kommer att göra någon större skillnad, säger Robert Boije, chefsekonom SBAB.

Annelie Östlund

Reporter

Idag har ett förslag om ett startlån till förstagångsköpare presenterats för bostadsminister Johan Danielsson.

Förslaget går ut på att startlånet garanteras av staten och möjliggör för bolåneaktörer att lämna bolån på upp till 95 procent av bostadens värde till ”kreditvärdiga förstagångsköpare”.

Enligt ett pressmeddelande innebär det att förstagångsköpare – tack vare den statliga garantin – kan låna 10 procentenheter mer än vad bolånetaket idag medger.

Annons

Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor. För två förstagångsköpare som tillsammans förvärvar en bostad är maxbeloppet 500 000 kronor. För en förstagångsköpare som är vårdnadshavare och ensamt ska äga 100 procent av bostaden föreslås detta maxbelopp vara 500 000 kronor.

Men enligt Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB, vore detta startlån ”ett hårt slag i luften som inte kommer att göra någon större skillnad”.

– Redan i dag kan förstagångsköpare ta ett blancolån till en lite högre ränta och i princip täcka hela kontantinsatsen utom de sista 5 procenten.

Annons

– Vad man gör här är att man går in med ett statligt startlån motsvarande vad man kan täcka med blancolån idag. Och så lägger man på en garantiavgift på 1 procent. Det innebär att räntan på det startlånet ändå blir högre än det övriga lånet. Samtidigt har man samma amorteringsregler. Så skillnaden mellan att ta ett blancolån och det här startlånet kommer att vara jätteliten, säger Robert Boije.

 

Annons