Finans Nyhet

Riskkapitalister får offentliga försvarare

Publicerad
Uppdaterad

Kopparberg Invests storägare Anna-May Wester och hennes kollega Johan Svärd misstänks för grovt bokföringsbrott.

Sara Johansson

Anna-May Wester, som är vd och största ägare i Kopparberg Invest, misstänks för grovt bokföringsbrott. Även Kopparberg Invests ordförande Johan Svärd är misstänkt i samma utredning.

Ytterligare två misstänkta har fått offentiga försvarare i samband med den förundersökning som Ekobrottsmyndigheten inlett.

De fyra har gemensamt att de alla är tidigare styrelseledamöter i klädkoncernen Heart of Brands.

Annons

– Anklagelserna är felaktiga, han förnekar brott, mer kan jag inte säga om målet eftersom det föreligger förundersökningssekretess, säger advokat Henrik Olsson Lilja som försvarar Johan Svärd.

Redan för ett år sedan kablades nyheten ut att Heart of Brands beslutat att stämma Anna-May Wester samt Johan Svärd. Enligt dåvarande vd Lars Ågren misstänktes de för ekonomiska oegentligheter.

Vilka omständigheter som Ekobrottsmyndigheten nu utreder är inte känt.

Annons

Heart of Brands avlistades från Aktietorget i maj 2010 och försattes kort därefter i konkurs. Av konkursutredningen framgår att bolaget skjutit in miljontals kronor till sina förlusttyngda dotterbolag trots att moderbolaget led ekonomiskt av detta. I ett annat dotterbolag har man sålt delar av inskråmet till ”ett mycket blygsamt belopp” samtidigt som man skjutit till pengar från moderbolaget som sedan försvunnit.

Under sommaren 2009, då de brottsmisstänkta var styrelseledamöter i bolaget, genomfördes även en nyemission som drog in cirka 2,4 miljoner kronor. Den senare styrelsen har ifrågasatt var dessa pengar tagit vägen utan att få något svar från bland andra Anna-May Wester.

”I dagsläget så är det inte ställt utom allt tvivel att delar av emissionslikviden saknas”, skrev dåvarande vd Lars Ågren i en stämmokommuniké.

Annons

Han menar att emissionslikviden hade kunnat rädda bolaget istället för att skänkas bort till dotterbolagen.

Man har även konstaterat att 800.000 kronor har betalats ut och bokförts som konsultarvoden. Dessa har man senare inte har kunnat spåra.

Enligt konkursförvaltare advokat Lars Wennes förvaltarberättelse finns det en fordran mot Anna-May Wester och Johan Svärd på 8 miljoner kronor. En av de övriga misstänkta har däremot en lönefordran på bolaget om cirka 138.000 kronor.

Revisorn har noterat att årsboksluten för 2008 samt 2009 varit bristfälliga. Bland annat saknas underlag för flera bokföringsordrar. Man misstänker att vissa transaktioner inte tillhör verksamheten. För vissa poster saknas även underlag för uppkomna differenser.

Kopparberg Invest har inte kommenterat misstankarna mot Wester och Svärd. Bolaget är idag bland annat storägare i Aqurat Fondkommission. Anna-May Wester informerade Aqurat Fondkommission direkt efter sitt första förhör med EBM. Vd Gunnar Dahlman tror inte att misstankarna mot bolagets aktieägare kommer smitta av sig och skada Aqurat.

I slutet av förra året meddelade Kopparberg att ett ”tongivande” bolag med ”goda vinstmarginaler” inom ”kapitalförvaltning och corporate finance” snart skulle läggas till portföljen.

Realtid.se söker åklagare Göran Wahlqvist, riskkapitalisten Anna-May Wester och hennes försvarare Björn Törnell för en kommentar.

Johan Svärd vill inte kommentera brottsmisstankarna riktade mot honom.

Annons