Finans Nyhet

Riddarhyttans ägare i guldläge

Publicerad

Prospekteringsbolaget Riddarhyttans aktie steg med över 20 procent på Stockholmsbörsen på torsdagen sedan det kanadensiska gruvföretaget Agnico-Eagle Mines lagt bud på samtliga aktier i Riddarhyttan.

Ända sedan 1998 har bolaget prospekterat en guldfyndighet i finländska Suurikuusikko. Ackompanjerat av ständigt positiva rapporter har bolaget genomfört flera olika nyemissioner för att kunna fortsätta verksamheten. Enligt planerna är det nu dags att gå från kartläggning till beslut om regelrätt brytning.

Tiden kunde knappast vara bättre vald. Priserna på guld och mineraler har på några år klättrat mot nya höjder.

Sedan tidigare i år finns Agnico-Eagle med som 14-procentig delägare i Riddarhyttan. Uppenbart gör det kanadensiska bolaget bedömningen att det finns pengar att göra när brytningen kommer i gång på allvar.

Annons

Det kanadensiska bolaget driver i dag guldbrytning i Kanadas största guldgruva och finns registrerat på börserna i Toronto och New York.

Torsdagens bud till aktieägarna att sälja samtliga aktier till bolaget är värt totalt cirka 1,1 miljarder kronor. Budet innebär en premie till aktieägarna på cirka 36 procent och styrelsen uppmanar aktieägarna att anta budet.

När Riddarhyttan bildades 1996 var inriktningen prospektering i Finland, Norge och Sverige. På den svenska sidan har företaget en inmutning i Salatrakten. Inledningsvis genomfördes också ett antal förstudier på olika håll också i Norge. Men sedan man vunnit budgivningen kring inmutningen Suurikuusikko av den finska staten har verksamheten koncentrerats dit. I takt med att prospekteringen gått framåt, har den från början lilla fyndigheten vuxit och i dag har mineralförekomst visats på en 15 kilometer lång sträcka och ner till 500 meters djup.

Annons

Än så länge har borrningarna koncentrerats till en fem kilometer lång sträcka av det guldförande stråket. Det är också möjligt att det finns guld på ännu större djup, men det kommer att visa sig först när brytningen är i gång.

Världsmarknadspriset på råvaror har gett världens gruvbolag ny vind i seglen. Inte minst de svenska storbolagen LKAB och Boliden, känner högst påtagligt av uppgången.

TT

Annons

Annons