Finans Nyhet

Richards får nobben av Svea hovrätt

Publicerad
Uppdaterad

Ekobrottsmyndighetens åklagare Stig Åström vinner första ronden i Svea hovrätt mot Alexander Richards.

Sara Johansson

Svindlerirättegången mot Alexander Richards och de tre medåtalade tas inte om i tingsrätten. Det har Svea hovrätt precis beslutat.

Alexander Richards dömdes till tre och ett halvt års fängelse för grovt svindleri och insiderbrott i början av året. Hans försvarsadvokat Per E Samuelson har försökt att få domstolen att ta om förhandlingarna och hänvisar till rättegångsfel och domvilla. Han pekar på att ekorevisorn Anders Norberg agerade som en åklagare och tog allt för mycket jobb från EBM:s åklagare Stig Åström under förhandlingarna.

Men Svea hovrätt håller inte med och skriver att ”de av Alexander Richards påtalade omständigheterna rörande förhören under tingsrättens huvudförhandling inte utgör domvilla eller rättegångsfel”.

Annons

Hovrätten skriver även att man inte ser något skäl till att hålla omförhör med de personer som hörts under förhandlingarna i tingsrätten. Man vill däremot vänta med att ta ställning till frågan om tilläggsförhör med bland andra advokaten Jan Lombach och tidigare Carnegie-mäklaren Jens Miöen tills dess att förhandlingarna i hovrätten är i gång.

Som Realtid.se tidigare har berättat har ett storbråk mellan Alexander Richards nyutsedda advokat Per E Samuelson och EBM:s åklagare Stig Åström dragit i gång.

Per E Samuelson var inte med under förhandlingarna i tingsrätten men under sommaren upptäckte han genom förhörsbanden att Anders Norberg ställt nära hälften av frågorna vid förhören i rättssalen. Han menar att det har varit fråga om rättegångsfel och att man bör ta om förhandlingarna och framförallt förhören med de åtalade och vittnena.

Annons

EBM har svarat med att man inte har gjort något fel och att ekorevisorn endast varit ett stöd åt åklagaren i och med att målet är så pass omfattande. I sitt beslut går alltså Svea hovrätt på EBM:s linje.

Svea hovrätt ber dessutom Alexander Richards att precisera varför man vill att det ska hållas förhör med de nya vittnena.

Annons