Rekordstor utvandring efter Skatteverkets storstädning

Taggar i artikeln

Skatteverket
Skattverket Foto: Magnus D Flickr CCSkattverket Foto: Magnus D Flickr CC
Publicerad
Uppdaterad

Under 2023 registrerades över 66 000 personer som utvandrade från Sverige. Så hög har utvandringen aldrig tidigare varit i modern tid.

Realtid.se

Den ökade utvandringen beror på en storstädning inom Skatteverket. Flera tusen utländska personer som varit felaktigt folkbokförda i Sverige har avregistrerats. Det rapporterar Sydsvenskan.

– I fjol inledde vi ett samarbete med Migrationsverket, som sammanställde en lista på 34 355 personnummer på tredjelandsmedborgare som saknade giltigt uppehållstillstånd, men fortfarande var folkbokförda i Sverige, säger Anders Klaar, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Sydsvenskan.

Under 2023 hann Skatteverket bara med att beta av halva namnlistan genom så kallade bosättningskontroller. I år granskas ytterligare 17 000 listade personer. Dessutom tillkommer nya personnummer som Migrationsverket och polisen skickat över till Skatteverket. Antalet avregistreringar och utvandringar kan därför bli rekordhögt även i år.

Annons

De exakta siffrorna för utvandringen från universitetsorterna offentliggörs när SCB i nästa vecka presenterar den samlade svenska befolkningsstatistiken för 2023.

Annons