Rekordhögt pris på skogsmark: ”Inte rimligt att det fortsätter stiga”

Taggar i artikeln

Skogsbruk
Markus Helin, affärsutvecklingschef med ansvar för fastighetsmäkleri på Ludvig & Co FastighetsförmedlingMarkus Helin, affärsutvecklingschef med ansvar för fastighetsmäkleri på Ludvig & Co Fastighetsförmedling
”I det korta perspektivet är det inte rimligt att skogsmarkspriserna fortsätter att stiga. Samtidigt står skog emot lågkonjunktur bättre än andra tillgångsslag. Dessutom söker sig en hel del kapital till skog i oroliga tider, så det kanske inte blir någon större prisnedgång”, säger Markus Helin, affärsutvecklingschef med ansvar för fastighetsmäkleri på Ludvig & Co Fastighetsförmedling, till Realtid.
Publicerad

Priserna på skogsmark når nya rekordnivåer – och allra mest stiger priserna i norr. Enligt Ludvig & Co väntar nu sannolikt en avmattning, men sedan kommer priserna att ta fart igen.

Anders Frick

I norra Sverige har priserna på skogsmark hittills i år stigit med 8,8 procent till 39 000 kronor per hektar. I södra Sverige var ökningen 4,6 procent, och priset är nu 143 000 kronor per hektar. Det visar en sammanställning som Ludvig & Co Fastighetsförmedling har gjort, baserat på statistik över skog som företaget förmedlar.

Rekordsiffrorna beror bland annat på att sanktionerna mot Ryssland har skapat en större efterfrågan på svensk skogsråvara. Dessutom har skogsbolagen gynnats av valutaläget. Men nu kan det vara slut på rekorden – åtminstone tillfälligt. En anledning till det är att investeringar i tillgångsslag som kräver mycket kapital missgynnas av stigande räntor.

– Ja, i det korta perspektivet är det inte rimligt att skogsmarkspriserna fortsätter att stiga. Samtidigt står skog emot lågkonjunktur bättre än andra tillgångsslag. Dessutom söker sig en hel del kapital till skog i oroliga tider, så det kanske inte blir någon större prisnedgång, säger Markus Helin, affärsutvecklingschef med ansvar för fastighetsmäkleri på Ludvig & Co Fastighetsförmedling, till Realtid.

Annons

Han förklarar att de som köper skog i stor utsträckning redan är befintliga skogsägare.

– Av de som hittills har köpt skog i år äger 68 procent redan skog och dessa skogsägare är generellt sett lågt belånade. Faktum är att skogsägare gärna köper mer skog oavsett konjunkturläge, säger han.

Varför har priserna i norra Sverige procentuellt sett ökat mer än i södra?
– Det är något som vi har förväntat oss eftersom priset på skog i norra Sverige sedan en tioårsperiod halkat efter, men nu fullt naturligt har börjat stiga. Skog i södra Sverige växer snabbare och kan avverkas tidigare, så en prisskillnad är kommer det alltid att vara. En annan anledning är att det genomförs många stora investeringar i norr som gör att efterfrågan på skogsråvara ökar, säger Markus Helin.

Annons

Vad händer med skogsmarkspriserna i det långa perspektivet?
– I det långa perspektivet är skog en bra investering, och priset på skog går upp över tid. Problemet är att vi just nu inte kan säga vad som är långt respektive kort perspektiv. Om de kommande räntehöjningarna gör att inflationen går ner så kan det hända att det inte behöver vara skakigt så länge utan att det börjar tuffa på som vanligt igen under 2024, säger Markus Helin.

 

Annons