Regeringen vill ha intensifierad inre gränskontroll

Taggar i artikeln

NATO Regeringen Ulf Kristersson
Ulf Kristersson. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ett stort pressuppbåd är på plats när statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff om det säkerhetspolitiska läget på tisdagen.

Realtid.se

– Som alla vet har vi ett komplicerat säkerhetsläge både i och runt Sverige, säger Ulf Kristersson när han inleder pressträffen.

– Vi har olika narrativ som sprids av Sverige, det kan vara för att hindra en Nato-ansökan eller sprida en felaktig bild av Sverige. Vi har även individer som sprider hatiska budskap.

Ulf Kristersson säger att regeringen står i daglig kontakt med de svenska underrättelsetjänsterna för närvarande. Så allvarlig tycker regeringen att situationen är.

Annons

På torsdag ska regeringen fatta beslut om intensifierad inre gränskontroll.

Syftet med att intensifiera den inre gränskontrollen är att personer med mycket svag koppling till Sverige inte ska kunna komma in i landet.

Det är polisen som får i uppdrag att genomföra regeringens uppdrag.

Annons

– Det är viktigt att stoppa farliga människor att komma till Sverige. I praktiken innebär det att kontrollerna av vilka som passerar in i Sverige ska öka, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Regeringen överväger också om en ändring av ordningslagen skulle vara lämplig och möjlig.

– Det handlar om att bredda prövningen av tillstånd för allmänna sammankomster så man kan titta på ett bredare säkerhetsperspektiv, enligt statsministern.

Annons

Texten uppdateras.

 

Annons