Magdalena Andersson. Foto: TT
Foto: TT
Finanspolitik

Regeringen fortsätter med expansiv finanspolitik 2022

Regeringens expansiva finanspolitik planeras fortsätta in i 2022. Regeringen räknar med en tillväxt på 4,4 procent under 2021 och ett underskott på cirka 35 miljarder 2022 i samband med reformer om 74 miljarder kronor.

Publicerad 2021-09-20

Regeringen anser att den svenska ekonomin visar styrka i återhämtningen men ska fortsatt stöttas. Därför planerar regeringen reformer för 74 miljarder kronor i den höstbudget som finansministern Magdalena Andersson presenterade idag, den 20 september, vid en presskonferens.

– Det är viktigt att inte fasa ut stödåtgärderna för tidigt, sade Magdalena Andersson vid presskonferensen.

Detta för att inte upprepa misstagen efter finanskrisen genom att strama åt för tidigt, sa finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande tidigare under dagen.

Den expansiva finanspolitiken räknar regeringen fortsätta med även 2022. 

Finansdepartementet räknar med en tillväxt på 4,4 procent i år och 3,5 procent nästa år, i linje med den senaste bedömningen som presenterades i juni.

Vidare bedöms arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden utvecklas starkare än i prognosen i juni.

Sveriges offentliga finanser bedöms vara starka i ett internationellt perspektiv, men finansdepartmentet räknar nu med ett underskott på cirka 35 miljarder kronor nästa år och överskott från och med 2023, istället för att det offentliga sparandet når balans redan nästa år.

– Det är en välavvägd nivå i det här läget. Om vi stramar åt för tidigt riskerar vi att skada återhämtningen och att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå. Internationella bedömare som OECD, EU och IMF pekar på vikten av fortsatta finanspolitiska stimulanser. Dessutom finns det stora risker kopplat till pandemin, inte minst spridningen av deltavarianten. Hårdare restriktioner på nytt skulle naturligtvis innebära förändrade förutsättningar för återhämtningen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in