Ranking: Kommunerna där barn har det bäst

Taggar i artikeln

Länsförsäkringar
Sammantaget placerar sig Vellinge kommun allra högst bland Sveriges 290 kommuner. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

En ny sammanställning från Länsförsäkringar har kartlagt Sveriges mest barnvänliga kommuner, sett ur barnens perspektiv. Resultaten visar att barnen i Vellinge bor i landets mest barnvänliga kommun, tätt följt av Lidingö och Danderyd som hamnar på andra respektive tredje plats.

Realtid.se

I en ny indexanalys har Länsförsäkringar identifierat, analyserat och vägt samman 14 variabler, som sammantaget avspeglar hur barnvänliga olika kommuner är för barnfamiljer utifrån barnens perspektiv. De 14 variablerna avspeglar kommunernas erbjudande inom fritid och idrott, skola samt trygghet.

Sammantaget placerar sig Vellinge kommun allra högst bland Sveriges 290 kommuner. Det är en följd av genomgående bra resultat i samtliga variabler och särskilt när det kommer till fritidsaktiviteter, andelen behöriga lärare i grundskola och gymnasiet samt trygghet i skolan. På andra plats kommer Lidingö och på tredje plats kommer Danderyds kommun.

Generellt toppas rankingen av befolkningsmässigt medelstora kommuner, som ligger en bit ut från de större befolkningstäta kommunerna. Längre ner i rankingen återfinns mindre kommuner, som oftast ligger längre ifrån större arbetsmarknader.

Annons

När kommunernas placering matchas med bostadspriser på villamarknaden ser man en positiv korrelation – ju bättre placering kommuner har i Länsförsäkringars indexranking ”Bäst att Bo för Barn” desto högre är kvadratmeterpriserna på bostadsmarknaden.

Exempel: En villa på 120 kvadratmeter i de tio bäst placerade kommunerna uppgår i genomsnitt till 4,9 miljoner kronor. Bland de kommuner som placerar sig mellan 281–290, uppgår motsvarande villa till 1,3 miljoner kronor.

 

Annons

 

Annons