Finans Nyhet

Qviberg: ”VC-bolagen borde ta av sig skygglapparna”

Taggar i artikeln

Johan Qviberg
Johan QvibergJohan Qviberg
"En av våra strategier är att investera i bolag på oexploaterade marknader eller i oexploaterade städer där få andra aktörer befinner sig. Lund är ett sådant exempel och det är inte en slump att Lund är en så intressant marknad", säger Johan Qviberg.
Publicerad

Quinary Investment satsar stenhårt på att hitta onoterade bolag i städer där få andra investerare verkar. Grundaren Johan Qviberg är förvånad över att inte fler storstadsbaserade riskkapitalister tar upp kampen.

Anders Frick

Nyligen kom nyheten att Lundabaserade datalagringsföretaget Storvix tagit in pengar från bland andra Quinary Investment, som grundats av Johan Qviberg.

För den som har följt Qvibergs investeringsresa i startupföretagens värld var nyheten knappast oväntad; Quinary Investment letar efter bolag bland annat just i städer med starka tekniska högskolor och universitet. 

– En av våra strategier är att investera i bolag på oexploaterade marknader eller i oexploaterade städer där få andra aktörer befinner sig. Lund är ett sådant exempel och det är inte en slump att Lund är en så intressant marknad, säger Johan Qviberg.

Annons

Quinary Investment har hittills investerat i ett 70-tal bolag, och har idag 37 aktiva innehav. Många av dem finns just på högskoleorter. Coala Life i Uppsala, Xenergic i Lund, Gimic i Växjö och Homepal i Malmö är några exempel på det.

Storleken på investeringarna varierar, men för startups kan det handla om summor på 0,5-1,5 miljoner kronor.

– Initialt investerar vi gärna ett relativt sett mindre belopp, i syfte att förstå bolaget bättre och lära känna entreprenörerna. Vår kapitalbas är som regel avsevärt mindre i jämförelse med VC-bolagen, vilket implicit betyder att vi varken kan eller vågar investera lika mycket kapital som dem, säger Johan Qviberg.

Annons

Han ger samtidigt en känga åt etablerade riskkapitalbolagen och menar att de missar potentiellt finfina investeringar genom att inte titta på, och än mindre besöka, bolag utanför Stockholms tullar.

– VC-bolagen borde ta av sig skygglapparna och våga titta utanför våra storstäder. Det finns några bolag som gör det, men jag är förvånad över att så få bolag finns representerade i exempelvis Skåne, säger han.

Quinary Investment fokuserar uteslutande på teknikbolag, men bolagen måste även vara B2B-företag.

Annons

– Historiskt har teknikbolag avkastat mer än någon annan typ av bolag och vi tror att teknikbolagens andel kommer att fortsätta öka i topplistorna på världens börser. Förr låg bolag som Exxon och General Electric i topp, men idag handlar det snarare om företag som Alibaba och Alphabet, säger Johan Qviberg.

– Att vi enbart fokuserar på B2B beror på att visibiliteten ökar när de har andra bolag som kunder. Konsumenter är extremt lättrörliga och konsumentinriktade bolag har lätt att ta på sig stora operationella kostnader, vilket gör att de är svårare att prognosticera, säger han.

I juni gick Quinary Investment in som investerare i Luleåbaserade Compodium, vid sidan av bland annat Concejo Invest, Fårö Capital och fastighetsmagnaten Erik Selin. Compodium utvecklar en plattform för krypterade och autentiserade videokonferenser, och bolaget kommer framöver att få ytterligare ekonomisk uppbackning från Quinary.

– När vi känner att en investering ”biter” så ökar vi gärna vårt ägande i takt med att vi bättre lär känna bolaget. Där är vi nu, och vår målsättning är att öka vårt ägande ytterligare i Compodium, säger Johan Qviberg.

 

 

Annons