Finans Nyhet

Qred: ”Vi är världsmästare på kreditscoring”

Taggar i artikeln

Qred Företagslån
Emil Sunnvisson. Foto: Jacob Nordström
Publicerad

Närmast väntar expansion till Belgien för den snabbväxande förmedlaren av företagsinriktade smålån.

Anders Frick

Genom att koppla upp sig direkt mot kundernas system så kan Qred se sina kunders banktransaktioner och bokföring i realtid. Vd Emil Sunvisson säger till Realtid att Qred främst är ett teknikföretag och att bolagets styrka är bedömning av kreditrisker, något som man bland annat gör med hjälp av maskininlärning.

– Genom att göra så med de kunder som vill så kan vi göra en väldigt exakt kreditbedömning. Kort sagt: Vi är världsmästare på kreditscoring. Genom att vara det bolag som har mest data om kunderna så kommer vi att bli störst och mest framgångsrika på marknaden, säger vd Emil Sunvisson till Realtid.

Qred erbjuder smålån från 10 000 kronor upp till 1 miljon kronor. Fokus är på enskilda firmor och mindre aktiebolag med upp till tio anställda.

Annons

– Taxibolag, pizzerior, små butiker, en mindre optiker eller snickerifirma – för dessa bolag är 100 000 kronor ett väldigt meningsfullt belopp att låna, säger Emil Sunvisson.

Qred har nordiska lånepartners i form av banker, men till skillnad från andra aktörer i branschen så står Qred för kreditförlusten mot den utlånande banken, i form av minskad provision på lånen. 

Med över 40 000 förmedlade lån i ryggen lanserar sig det svenska låneförmedlingsbolaget Qred nu på den belgiska marknaden.

Annons

– Förutom Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna och Brasilien så satsar vi nu på Belgien som har stora likheter med Nederländerna. Vi ska nu rulla ut på marknad efter marknad och vår målsättning är att bli störst i Europa, säger vd Emil Sunvisson till Realtid.

Bolagets målsättning är att expandera och mer än dubbla antalet aktiva marknader för företaget.

– Vi har lyckats bra i de övriga länderna tack vare en effektiv och skalbar struktur. Vi har inga kontor utan basen för verksamheten är i Stockholm, samtidigt som kunderna får en helt lokal upplevelse i form av språk och liknande, säger Emil Sunvisson.

Annons

Sedan starten har Qred lånat ut totalt 4 miljarder kronor. Det senaste kvartalet omsatte bolaget 77 miljoner kronor och hade kreditförluster på 18 miljoner kronor. I våras hamnade bolag på åttonde plats i Financial Times lista över Sveriges snabbast växande företag.

– När coronapandemin slog till i mars så var vi supernervösa, men det visade sig att de flesta småföretag bara drog in livremmen och försökte övervintra – för nu är vi uppe på samma lånenivåer som innan pandemin, säger Emil Sunvisson.

Annons