Qred satsar på Tyskland – med bankpersonal i Sverige

Taggar i artikeln

Fintech Qred
Emil Sunvisson, vd för Qred. Foto: Christian Billing
Publicerad
Uppdaterad

Fintechbolaget Qred aktiverade idag sin banklicens, vilket banar väg för ytterligare expansion i EU. Först ut blir Tyskland – men personalen kommer att vara stationerad i Stockholm. Det säger vd Emil Sunvisson till Realtid.

Anders Frick

Qred har officiellt blivit en bank efter att ha aktiverat sin licens som förvärvades i maj. Det gör att neobanken nu kan erbjuda sparkonton till privatpersoner och bredda sin verksamhet med fler finansiella tjänster. Qredsfokus är smålån till enskilda firmor och mindre aktiebolag, och banken är idag aktiv i Norden, Belgien och Nederländerna. Framöver kommer Qred att satsa på Tyskland, där det – till skillnad från Belgien och Nederländerna – krävs en banklicens för att verka.

– Den banklicens som vi har fått är en EU-licens, så nu kan vi dra igång också i Tyskland. Det är en stor och intressant marknad med relativt låg konkurrens, säger vd Emil Sunvisson till Realtid.

I dagsläget har Qred omkring 200 anställda, och satsningen mot Tyskland kommer att kräva ytterligare ett dussintal medarbetare. Men de stationeras varken i Berlin, München eller Bonn – utan i Stockholm.

Annons

– Ja, vi kommer att anställa ett team som jobbar mot den tysktalande marknaden, men genom att de sitter i Stockholm så kommer vi att uppnå samordningsvinster. För kunderna kommer det dock att kännas och upplevas som om vi vore på plats i Tyskland, säger Emil Sunvisson.

Hur stor är potentialen för er tyska satsning?
– Den adresserbara marknaden är en och en halv gånger så stor som våra övriga marknader tillsammans, och planen är att vi ska växa vidare med lönsamhet. Vi har varit lönsamma sedan vi startade och det ska vi vara också framöver. Snabb tillväxt under lönsamhet är det som gäller, säger Emil Sunvisson.

Fotnot: Qred valde nyligen den nygamla styrelseordföranden Mattias Carlsson till ny ordförande. Carlsson var tidigare styrelseordförande för Qred under åren 2018-2021 och har tidigare varit vd för TF Bank. Han ersätter Per Widerström, som har utsetts till vd för den brittiska bettingjätten 888 Holdings.

Annons

Se gärna även Realtids intervju med Caroline Farberger, som gick från ICA-banken till Wellstreet och nyligen tog plats i Qreds styrelse:

 

Annons

Annons