Upp till bevis för svenska bolagen – det här står på spel

Taggar i artikeln

Delårsrapport Q2 Stockholmsbörsen
rapporterrapporter
Ännu en gång är det dags för bolagen att visa siffrorna – och för marknaden att reagera. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Under tio börsdagar visar nästan samtliga bolag på Stockholmsbörsen upp sina Q2-siffror. Här är vad som står på spel för några av dem.

Simon Kronö

Sommarens rapportflod har sparkat igång. Under tio börsdagar ska nästan samtliga bolag på Stockholmsbörsen släppa siffrorna för andra kvartalet 2024.

Första veckan kommer enligt Dagens Industri att bjuda på flera höjdpunkter, bland annat Wallenstam (börskurs Wallenstam) och Industrivärden (börskurs Industrivärden).

Desto svettigare är det för Kinnevik (börskurs Kinnevik), som enligt Dagens Industri i nuläget ligger i botten på Stockholmsbörsen.

Annons

På en månad har investmentbolagets aktie rasat med 25 procent och problemen för Kinneviks portfölj reflekteras av en hög substansrabatt, skriver Omni Ekonomi.

Första rapportverkan avslutas också med en rad tunga rapporter, bland annat från Ericsson (börskurs Ericsson).

Så sent som förra veckan gjorde telekomjätten en massiv avskrivning efter förvärvet av Vonage som har kölhalats av kritikerna, skriver Dagens Industri.

Annons

Någon Riksbanken-effekt?

Nästa vecka är det bland annat storbankernas tur att visa upp sina siffror.

Mest intressant för Nordeas (börskurs Nordea) och Swedbanks (börskurs Swedbank) del är det redovisade räntenettot efter Riksbankens sänkning i maj.

Viaplay (börskurs Viaplay Group) tog nyligen över rättigheterna till Champions League-fotbollen från Telia (börskurs Telia), vilket väntas ge den sistnämnda miljardbesparingar.

Annons

Volvo Cars (börskurs Volvo Car) påverkas av handelskriget mellan EU och Kina.

Storbolag som Saab (börskurs Saab), Skanska (börskurs Skanska) och SSAB (börskurs SSAB) kommer att fokusera på tillväxt och framtida volymer.

Prognoserna som ökat och sjunkit

Analytikerna har också justerat sina prognoser efter första kvartalets rapporter, skriver Dagens Industri.

Camurus (börskurs Camurus) och Stora Enso (börskurs Stora Enso) toppar listan med en 19 procent ökning i snittprognosen för årets justerade rörelseresultat.

AAK:s (börskurs AAK) rörelseresultat ökade med 32 procent, vilket höjde prognosen med 12 procent för 2024 och 10 procent för 2025.

Marknadsundersökningsbolaget Cint (börskurs Cint) har sett sin prognos sänkas mest, från en vinst på 39 miljoner kronor till en förlust på 6 miljoner kronor.

Annons