Finans Nyhet

Pyramidspelsbolag brakade ihop

Publicerad
Uppdaterad

Pyramidspelsbolaget The 5 Percent Community i Norge har gått i konkurs. I Sverige finns dotterbolaget The 5 Percent Community Sverige AB som dras med i fallet.

Olle Blomkvist

I Sverige försöker Jens Ove Johannesson locka över The 5 Percent Community-engagerade till att gå med i ett nystartat, ännu oregistrerat, bolag som uppges heta Think Seven.

Det norska bolaget The 5 Percent Community bekräftade på torsdagen genom sin advokat Thomas Steen Brandi att konkurs inletts, uppger webbplatsen iMarkedet. En första konkursförhandling kommer att hållas i Oslo tingsrätt den 2 december.

The 5 Percent Community är ett pyramidspelsbolag och har lockat upp till 70.000 norrmän, men även en del svenskar, att investera sammanlagt 1 miljard kronor i bolaget. På pappret var verksamheten försäljning av varor och tjänster via värvade medlemmar. Och att värva nya medlemmar.

Annons

Över 90 norrmän har stämt bolaget för att de anser sig ha blivit lurade. De företräds av en advokat Olav Sylte som hävdar att bolaget givit felaktig information om avkastningsmöjligheterna.

Förra året omsatte The 5 Percent Community 100 miljoner NOK och gjorde en förlust på 67 miljoner NOK. Vid en emission förra året drog bolaget in över 160 miljoner NOK där 40.000 privatpersoner betalade 3,70 NOK per aktie. Tio gånger så mycket som grundarna betalt för sina aktier, uppger Aftenposten.

Vart alla miljonerna tagit vägen är ännu olkart. Grundaren Chim Kjølner plockade ut 3 miljoner NOK i lön förra året, skriver den norska webbtidningen Nettavisen.

Annons

Handel med aktien i norska moderbolaget The 5 Percent Community Global Market AS skulle ske på Inofficiella listan, och den senaste nyemissionen hade målet att dra in 9 miljoner euro till den sista juni i år, enligt webbplatsen www.derank.se/emissioner/

För det svenska bolaget The 5 Percent Community Sverige AB, som registrerades i september 2003, finns inga siffror redovisade till Bolagsverket. I styrelsen finns ingen ordinarie styrelseledamot.

Men adressuppgifterna hos Bolagsverket går till en care of-adress; Robert Hellman i Onsala. Hellman sitter dock inte i styrelsen.

Annons

Bolaget har bara en styrelsesuppleant anmäld, Arne Longva, 42 år, i Dals Långed. Men Arne Longva säger till Realtid.se att han avgått.

Bolaget ska enligt bolagsordningen verka som ett internetvaruhus. Tyngdpunkten var tänkt att ligga på försäljning av hemelektronik, telefonitjänster, hälsoprodukter. ”Allt kopplat till innovativ marknadsföring kombinerat med olika former av distributionskanaler till sina medlemmar.” Med andra ord verkar det röra sig om en verksamhet som brukar ge seriösa nätverksmarknadsföringsbolag ett sämre rykte än de förtjänar.

I måndags rapporterade lokaltidningen i Skellefteå, Norra Västerbotten, att The 5 Percent Community-engagerade höll ett möte för att värva personer till en nystartad verksamhet med namnet Think Seven. Think Seven ville informera gamla medlemmar att det norska bolaget var på väg att gå i konkurs. Nu kunde de gå med i Think Seven och sälja hälsoprodukter och värva nya medlemmar.

– Bara de betalar 100 euro i inträdesavgift, sa Jens Ove Johannessen, styrelseledamot i Göteborgsbaserade Think Seven, till Norra Västerbotten.

Men Think Seven fick snarare mothugg.

– Nej, nu är det slut. Jag och min sambo satsade 5.500 kronor var på att köpa aktier i deras webbshop, som dom sa. Men det är precis som ett pyramidspel, sa Iris Nedermark i Lycksele till lokaltidningen.

För 5.500 kronor fick hon 777 aktier till ett påstått värde av 0,45 euro per styck. Aktier som nu är värdelösa.

– Vi är seriösa och vill absolut inte kopplas samman med The 5 Percent Community i Norge, sa Jens Ove Johannessen till Norra Västerbotten.

Inte heller Arne Longva, före detta suppleant i The 5 Percent Community Sverige AB, vill längre kopplas ihop med bolaget.

– Jag slutade att jobbade åt bolaget i juni, då arbetade Robert Hellman kvar, säger Arne Longva till Realtid.se.

Är du aktieägare i bolaget?

– Jag var.

Är bolaget skyldig dig pengar?

– Det hör inte hit, säger Arne Longva.

Realtid.se får tag i Robert Hellman per telefon på torsdagskvällen. The 5 Percent Community Sverige AB står registerat på hans hemadress med kontaktuppgift till hans mobiltelefon hos Bolagsverket.

– Jag arbetar inte där längre, säger Robert Hellman.

Fanns det någon verksamhet i det svenska bolaget?

– Det gjorde det tidigare i år, men sen flyttades allt till Norge. Det gick väl inte som norrmännen hade tänkt sig.

Är du delägare?

– Nej.

Vad gjorde du i bolaget?

– Jag hjälpte dem med tjänster i Sverige och utlandet. Men jag valde att inte fortsätta att jobba i det bolaget.

Blev du lurad av dem?

— Det ska väl du skita i, säger Robert Hellman.

Annons