Finans Nyhet

Putins aptit för energi är oändlig

Publicerad

Den ryska statens återköp av tidigare privatiserade energibolag ökar. Nu pekar allt på att statliga Gazprom lägger vantarna på Roman Abramovich oljebolag Sibneft. Putin har bekräftat ryktet att förhandlingar pågår.

Enligt uppgifter från den ryska tidningen Moscow Times kväver dock Putin att få köpa bolaget till rabatterat pris. Källor till Moscow Times uppger att budet ligger på 3 dollar per aktie, något som ska jämföras med fredagens slutkurs på 3,47 dollar. Det totala priset på budet ligger på drygt 10 miljarder dollar, närmare 80 miljarder kronor.

Gazprom vill köpa 72 procent av aktierna från Sibnets huvudägare, däribland Roman Abramovich. Ytterligare tre procent ska köpas på marknaden för att säkerställa ett 75-procentigt ägande.

Genom en affär kommer den ryska staten att stärka kontrollen över energimarknaden ytterligare. Gazprom är redan världens största producent av naturgas och Sibneft är Rysslands femte största oljebolag.

Annons

Putin vill dock tona ner den våg av förstatliganden som sveper över landets energisektor.

– Att ett statligt bolag vill köpa aktier i ett annat bolag är inte att likställa med att staten köper bolaget, säger Putin i ett uttalande till Bloomberg.

Genom affären kan Gazprom utmana Exxon Mobil och BP om att vara världens största energibolag inom fem år, skriver Bloomberg.

Annons

I dag har Kreml full kontroll över Gazprom sedan man i juni i år ökat sin ägarandel från 39 procent till 51 procent. Men Putins väg mot kontroll över den inhemska energimarknaden har nu tagit ett alternativt spår. Den ursprungliga planen byggde på att det andra statliga energibolaget Rosneft tillsammans med sitt nyförvärvade oljebolag Yuganskeneftegas, tidigare en del av Yukos, skulle fusioneras med Gazprom. Affären skulle då ha gett Kreml en majoritetspost i det fusionerade bolaget. Fusionen gick omkull efter att de två bolagen inte kunde enas om villkoren kring affären. Istället lyckades Putin lägga vantarna de dryga 11 procenten i Gazprom, som krävdes för att få majoritet, genom bolagets dotterbolag.

Viss ovisshet kvarstår innan affären kan ros hem. Bland annat kan Gazproms misslyckade fusionspartner Rosneft sätta käppar i hjulet. Rosneft har nämligen en fordran på det splittrade bolaget Yukos, som de tagit över från Yukos tidigare dotterbolag Yuganskeneftegas. Rosneft köpte Yuganskeneftegas från Yukos i januari i år efter att ryska regeringen ordnat en tvångsförsäljning av bolaget sedan Yukos inte kunnat betala sina skatteskulder. Nu kräver Rosneft att Yukos betalar sin skuld genom att överlåta de 20 procent som de i sin tur äger i Sibneft. Rosneft påstår sig vara säkra på att den domstol som utreder fallet mot Yukos kommer att godkänna kravet.

Skulle Rosneft tilldelas de 20 procenten i Sibneft är frågan om Gazprom är villiga att gå in i Sibneft med sin tidigare tilltänkta partner som minoritetsägare.

Annons

Det hela kan tyckas vara en enda soppa och det enda som är säkert är att Putin sakta men säkert stärker Kremls makt om den ryska energisektorn.

Annons