Putin redo att frysa konflikten i Ukraina

Taggar i artikeln

Ryssland Ukraina Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Rysslands president Vladimir Putin är redo att stoppa kriget i Ukraina med ett förhandlat eldupphör som erkänner de nuvarande stridslinjerna. Det uppger fyra ryska källor för Reuters. Samtidigt uppges han vara beredd att fortsätta kriget om inte väst svarar, säger källorna.

Finwire

Det uppges också att Putin ska ha uttryckt sin frustration till en mindre grupp rådgivare över vad han ser som väststödda försök att förhindra förhandlingar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs beslut att avvisa samtal.

”Putin kan strida så länge det krävs, men är också redo för ett eldupphör för att frysa kriget”, säger en av de fyra, en högt uppsatt rysk källa som har arbetat med Putin och har kunskap om konversationer på högsta nivå i Kreml.

Putin uppges inte heller vilja ha en nationell mobilisering och anser att de krigsvinster som uppnåtts hittills räcker för att sälja det som en vinst för det ryska folket, enligt två av källorna.

Annons

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland har gjort det klart att man är öppna för en dialog för att nå sina mål, med tillägget att landet inte önskar ett ”evigt krig”.

Annons