Finans Nyhet

PTS: det blir inga nya bredband

Publicerad

<pufftextlänk>Den svenska bredbandsutbyggnaden är hotad enligt en rapport från Post- och telestyrelsen (PTS) om konkurrens inom bredbandsområdet. </pufftextlänk>

Enligt PTS fortsätter antalet hushåll som kan koppla upp sig på någon form av bredband att öka. Enligt en tidigare rapport från i somras räknar PTS med att fyra av tio hushåll kan ansluta sig.

I rapporten ”Förutsättningar för hållbar konkurrens på bredbandsmarknaden” som presenteras på torsdagen tänker PTS varna för utvecklingen:

”Trots den positiva utvecklingen riskerar utbyggnaden att avstanna eller begränsas till vissa delar av landet”, skriver PTS.

Annons

Nästa år avslutas statens, kommunerna och näringslivets jättesatsning på att bygga ut bredbandsnäten i landet. Då har cirka 7,5 miljarder kronor bokstavligt talats grävts ner i form av fibernät kors och tvärs i landet.

Men trots det beräknar Länssamverkan bredband, som varit med och fördelat medlen ut i kommunerna, att cirka fem procent av alla hushåll och företag inte kommer att kunna koppla upp sig.

I en rapport från 2004 konstaterade PTS till exempel att mer än hälften av alla orter med cirka 250 invånare inte fått tillgång till bredbandsnät.

Annons

Den siffran har sedan dess förbättrats, men fortfarande når inte fibernätet ut i glesbygden.

I dessa områden finns heller inte alternativet bredband via telefontråden. Det förutsätter nämligen att teleoperatörerna ska tycka att det är ekonomiskt möjligt att utrusta telefonstationerna med nödvändig utrustning.

PTS har i flera år varnat för effekterna av långa bindningsavtal från operatörerna som vill leverera tjänster till fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Ensamrätt borgar knappast för konkurrens.

Annons

Det finns i och för sig enligt PTS cirka 150 företag som kan tillhandahålla bredbandsabonnemang. Men PTS kartor visar med önskvärd tydlighet var de finns: I storstäderna och tätbefolkade områden.

TT

Annons