Priveq trotsar tufft tillväxtklimat – reser ny miljardfond

Taggar i artikeln

Priveq Investment
Storskogen, Nasdaq StockholmStorskogen, Nasdaq Stockholm
Priveq har tagit flera bolag till börsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Publicerad
Uppdaterad

Klassiska investmentbolaget Priveq trotsar tuffa tider för tillväxtbolag och reser en helt ny miljardfond som ska investera i lönsamma entreprenörsledda tillväxtföretag.

Rikard Jansson

Priveq har plockat in ytterligare 3 miljarder kronor till en helt ny fond, ett kapital som framöver ska slussas in i olika lönsamma tillväxtbolag. Fonden heter Priveq VII och bland investerarna märks befintliga och nya svenska och internationella pensionsförvaltare, stiftelser och andra långsiktiga investerare. 

“Det är glädjande att konstatera att Priveq i en utmanande omvärld säkrat pengar för fortsatt support till spännande tillväxtbolag”, säger Louise Nilsson, vd på Priveq.

Kapitalet kommer att användas för att utveckla tillväxtföretag. Detta är tänkt att ske i partnerskap med grundare och entreprenörer. Hela processen tog tre månader.

Annons

“Vi öppnade vårt s k datarum för investerare i slutet av februari i år och kunde stänga vår nya fond efter bara tre månader i en relativt osäker marknad för kapitalanskaffningar”, säger Magnus Hardmeier, en av grundarna, tillika arbetande ordförande på Priveq.

I samband med att den nya fonden startar har Priveq befordrat två medarbetare. Det är Daniel Nylund och Martin Bjarnemar vilka båda nu kommer att bli investeringsansvariga för den nya miljardfonden.

Marknaden för tillväxtbolag är oomtvistat tuff. Antalet börsnoteringar har gått ned och det har även värderingarna gjort. Många börsnoterade bolag har också haft svårt att locka investerare att sätta in nya pengar i bolagen i samband med emissioner. Börsen har även skakats av flera konkurser. 

Annons

Inga jättebolag på radarn

Priveq har inte några jättestora bolag på sin radar. Tanken är att kapitalet ska investeras i företag med en omsättning om 100-1 000 miljoner kronor. 

Priveq brukar normalt ha en investeringshorisont på fem år rörande sina investeringar. 

Lång historik

Priveq är ingen nykomling bland investmentbolagen. Verksamheten har sitt huvudkontor i Stockholm och grundades 1983. Från början ingick verksamheten i Skandia Investment.

Annons

Det nuvarande namnet har bolaget burit sedan man blev självständiga 1998. 

Företaget har också tagit flera bolag till börsen. Totalt har 29 bolag kommit till börsen från Priveqs ägande, enligt företagets webbplats. Kända bolag som varit i Priveqs ägo är Hemtex, Strålfors och Nefab. Totalt har bolaget genom åren gjort investeringar om cirka 7,2 miljarder kronor fördelat på 136 investeringar. 

Idag äger Priveqs fonder 13 företag däribland Verisec, Parfym.se och Frontit. Portföljbolagen omsätter cirka 5,5 miljarder kronor och har omkring 1 900 anställda. 

Historiskt har portföljbolagen växt med i snitt 79 procent under Priveqs paraply. Resultaten har ökat med 74 procent. 

Annons