Finans Nyhet

Privatjet-skatt ska lösa USA:s skuldkris

Publicerad

100 dollar per flygtur. Så mycket vill presidenten ta betalt av plan som använder det amerikanska luftrummet.

Realtid.se

Planen är att avgiften ska omfatta företagens jetplan samt alla former av turbindrivna plan, enligt Bloomberg.

Enligt presidentens beräkningar skulle en sådan avgift inbringa 11 miljarder dollar över en tioårsperiod. Och nu lägger han alltså fram förslaget för den kommitté som har till uppgift att hitta sätt att få ned landets budgetunderskott.

Cirka två tredjedelar av kostnaderna för att drifta det amerikanska luftrummet betalas genom skatter, vilket inkluderar avgifter på flygbiljetter samt bensin. Skatterna inbringade 10,8 miljarder dollar under förra året, enligt Bloomberg.

Annons

Men det finns en rejäl skillnad mellan vad flygbolagen och deras passagerare får betala för att nyttja luftrummet och vad privata användare får betala, enligt det förslag som Barack Obama har lagt fram.

En flygresa mellan Los Angeles och San Francisco inbringar 1.300–2.000 dollar i skatt lite beroende på antalet passagerare samt vad de har fått betala för sina biljetter. Ett privatjet som kräver ungefär lika mycket service från flygledare och annat får betala omkring 60 dollar i bensinskatt.

Detta täcker inte på långa vägar kostnaderna för att använda flygtrafiksystemet, resonerar Barack Obama.

Annons

Men förslaget har stött på motstånd från en koalition av nio föreningar som representerar användare och tillverkare av såväl jetplan för företag som privata plan. I ett uttalande har man skrivit följande till Barack Obama:

”Mr President, många utländska länder har infört generella avgifter för all lufttrafik och resultatet har blivit förödande. Låt oss inte gå längs med den farliga väg som kan göra att folk förlorar jobbet inom våra branscher”, enligt Bloomberg.

Annons