Priset på strömmad musik sänks med två tredjedelar

Digitala musiktjänster som Last.fm, We7 och svenska Spotify har anledning att jubla i dag. De nya priserna kommer kunna hjälpa Spotify att accelerera från dagens en miljon brittiska användare.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-05-27

Musiktjänsterna online har fått en injektion. Detta sedan den brittiska royalty-insamlingsorganisationen PRS for Music meddelat att den sänker priset på att strömma musik på nätet med närmare två tredjedelar.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Nu behöver organisationen inte längre betala ut lika mycket pengar till artisterna för varje spelad låt. Detta kommer att gynna tjänster som Last.fm, We7 och svenska Spotify, som uppges ha en miljon användare i Storbritannien.

Tjänsterna har hittills haft det svårt att få reklamintäkterna att täcka kostnaderna för strömmad musik. Utbetalningar till musikförlag, bredbandsomkostnader och utbetalningar till skivbolag uppges vara de nya musiktjänsternas största utgiftsposter.

Den nya prisbilden innebär att för en låt som strömmas online kommer PRS att få in 0,085p, en stor sänkning från det tidigare 0.22p.

Men PRS får istället en större bit av reklamen eller andra intäkter hos sajterna. PRS andel ökar från 8 procent till 10,5 procent.

PRS uttrycker förhoppningar om att de nya priserna ska stimulera tillväxten på marknaden men också bekämpa piratismen och fuldelningen.

Last.fm:s medgrundare Martin Stiksel säger att de sänkta konstnaderna för strömmad musik väcker förhoppningar om en intäktsdelande modell för digitala musiktjänster:

–Det visar att oavsett den ekonomiska situationen så har de lyssnat på industrins feedback och det visar att (PRS) tar ett initiativ i Europa.

Källor: Financial Times, Music Week.

Platsannonser

Logga in