Finans Nyhet

Pripparna som vägrar gå hem

Publicerad

När den danska bryggerijätten Carlsberg lade ner Pripps anrika bryggeri i Göteborg blev många utan arbete och göteborgarna utan ett riktigt lokalöl. Ett gäng entusiastiska prippsarbetare gick samman och bildade Prippklubben. Nu är deras första öl ute på marknaden.

2002 stängde portarna till Pripps bryggerier i Göteborg, men det fanns de som inte ville kasta in handduken så lätt.

– Ni stockholmare får ursäkta men det var här i Göteborg som Pripps föddes 1828. En så gammal tradition kan man ju inte bara låta försvinna, säger Johan Nydewall.

De 200 medlemmarna har enligt Johan Nydewall alla de kunskaper som krävs för att få till ett bra öl. Någon hjälp utifrån att sätta ihop receptet har inte behövts. Resultatet blev en lager av pilsnerkaraktär med en alkoholhalt på 5,7 procent. Hittills har försäljningen gått bra sedan det lanserades i våras, och ölet uppskattas av många lokalpatriotiska Göteborgare som minns Prippstiden.

Annons

– Hela nio pallar gick åt på mindre än en vecka, berättar Johan Nydewall på Prippklubben.

Nio pallar motsvarar drygt 6.000 flaskor och Johan Nydewall glädje över försäljningen visar att projekten än så länge är på föreningsnivå. Men planerna för framtiden är större än så.

– Än så länge har vi inget eget bryggeri, utan hyr in oss hos Grebbestads bryggerier. Det är ett litet mikrobryggeri i Bohuslän. Att vi brygger hos dem har även att göra med att vi ville stödja dem. Många mikrobryggerier har det svårt i dag. Vårt uttalade mål är att starta ett eget mikrobryggeri så småningom. Och det ska självklart vara inne i Göteborg.

Annons

Vad krävs för att starta ett eget bryggeri?

– Det är framför allt en ekonomisk fråga. Vi måste hitta samarbetspartners som vill gå in med pengar.

Har ni tagit några sådana kontakter än?

Annons

– Nä, vi har valt att skynda långsamt. Bara det att vi nu säljer ett eget öl gick mycket fortare än vi hade planerat.

Var säljer ni ölet i dag?

– Det finns med i Systembolagets specialsortiment i Västra Götaland. Det innebär att det måste beställas, men har man tur kan det finnas inne några extra flaskor i butikerna. Jag har även hört att vissa lyckats beställa det på andra orter i Sverige.

– Vi finns även på en del restauranger runt om i Göteborg som till exempel Halta Lotta, Bishop Arms och Stadsteaterns bar.

Enligt Johan Nydewall på Prippklubben handlar det om mycket mer än att bara brygga öl.

– Vi är ute efter att hitta den där goa prippstämningen som fanns på bryggeriet. Det var ju nämligen så att hade du en gång satt din fot på bryggeriet så var det svårt att lämna det. Det var så himla go stämning. Även de med höga utbildningar blev kvar. Som exempel kan jag nämna att vi hade en civilingenjör som stod och tappade öl på dagarna för att han trivdes så bra.

Vad gör du själv i dag?

– Jag var utbildad lärare, så jag har tagit upp den biten igen.

Har ni några heltidsanställda?

– Inte än så länge, men det blir naturligtvis ett måste när vi öppnar eget.

När klubbmedlemmarna inte brygger öl umgås de med varandra, åker båt eller spelar hockeybockey.

Annons