Pressmeddelande

Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld

Publicerad
Uppdaterad

I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.

I ett vardagsrum i en gammal industristad på dekis, utspelar sig Slaget, en familjehistoria om två bröder som gjort olika vägval i livet. Magnus, den äldre, stannade kvar och gick i pappans fotspår och Ben, den yngre, sökte lyckan i storstaden. Efter många år möts dem igen på pappans begravning. Klassklyftan som nu finns har skapat en avgrund mellan bröderna, konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig.

– Vi ville gestalta ett samhälle som går isär, bristen på kollektivt ansvar och hur vi alla är en del av att upprätthålla ett orättvist system, säger Dritëro Kasapi, regissör.

Slaget är en nyskriven pjäs av hyllade dramatikern Anders Lustgarten som tidigare har skrivit för Storbritanniens största teatrar. Lustgarten har en unik berättarröst som genom skarp samhällsanalys aldrig förenklar utan snarare öppnar upp svåra berättelser för publiken. Slaget lyfter spänning på olika plan; politiskt om livet på en liten ort kontra en större stad men även personliga relationer mellan två bröder och skuld som följd av livsval. Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserade tidigare i år urpremiären av Slaget i London som hyllades av både kritiker och publik.

– Genom att följa tre karaktärer som hanterar sina livsval och hur dessa påverkat dem själva och sina närmsta kan vi få en djupare förståelse över vår samtids utmaningar. Kanske erbjuds vi även en möjlighet att reflektera över egna val? säger Dritëro Kasapi.

Ett samarbete mellan Riksteatern och Matthew Linley Creative Projects

Medverkande
Johannes Wanselow
Hans Christian Thulin
Rachel Ann Willer

Konstnärligt team
Nyskrivet drama av Anders Lustgarten
Översättare: Anders Duus
Regissör: Dritëro Kasapi
Scenograf/Kostymdesigner: Hannah Sibai
Dramaturg: Ninna Tersman samt Alexander Charlamov
Ljusdesigner: Matthew Haskins

Pressvisning 28 september i Hallunda
Premiär 30 september i Årsta

Annons