Preem tecknar låneavtal om 2,8 miljarder för investering i förnybart bränsle 

Taggar i artikeln

Preem
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Energijätten Preem har tecknat ett nytt låneavtal om cirka 2,8 miljarder kronor med Svensk Exportkredit och Crédit Agricole Corporate & Investment Bank som omfattas av Riksgäldens program för gröna kreditgarantier.

Finwire

Lånet tas för att finansiera Preems satsning på produktionen av förnybar diesel (HVO100) och förnybart flygbränsle (SAF) vid raffinaderiet i Lysekil. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget uppger att investeringen i produktionen möjliggör att bli den största producenten i norra Europa av förnybart flygbränsle och en av de större producenterna av förnybara drivmedel för vägtransporter.

–Preem genomför den största omställningen i företagets historia, och just nu pågår en rad avgörande projekt vid våra raffinaderier som ska ta oss till en klimatneutral verksamhet. Tack vare lånet kan vi säkra ett ökat utbud av hållbara biodrivmedel till flyg- och transportsektorn, säger Lina Stolpe, CFO på Preem.

Annons

Ombyggnationen av anläggningen inleds i år och är planerad att färdigställas 2027.

–Anläggningen förväntas öka vår förnybara produktionskapacitet med 1,2 miljoner kubikmeter, vilket kan jämföras med 2023 års totala kapacitet om förnybart på cirka 530 000 kubikmeter. Ombyggnationen är central för att minska de fossila koldioxidutsläppen. Enligt våra beräkningar kan utsläppen i användarledet minska med upp till tre miljoner ton per år, säger Lina Stolpe.

Annons