Hittills har boken sålt i 10.000 exemplar. Den tredje upplagan ska enligt författaren Dan Glimne tryckas i minst 10.000 exemplar.
Pokerbok etta innan den släppts
Mest läst i kategorin
– Men de kommer att ta slut fort, säger han till Realtid.se.
Din bok toppar redan flera listor fast den inte har kommit ut än. Varför detta enorma sug?
– Flera orsaker. Först och främst har svenskarna insett att poker är ett skicklighetsspel. Det har naturligtvis de professionella pokerspelarna känt till länge, men nu har det även gått upp för allmänheten. Till och med professionella bridgespelare som Einar Werner och Oswald Jacoby har erkänt att poker kräver mer skicklighet än bridge. Poker är money management och ingenting annat. När jag undervisar i poker brukar jag lite skämtsamt kalla det för finansiell omdistribution.
– I och med att folk har förstått att det är ett skicklighetsspel har det blivit mindre fult. Svenskar som är uppfostrade med Gustav Vasa, Martin Luther och socialdemokratin har inpräntats med att poker är ett fult hasardspel.
Vilka andra orsaker tror du har varit avgörande?
– Internetspelet. Plötsligt kan vem som helst, även de som bor i Pajala, gå in på nätet och spela med vem som helst i hela världen. En annan viktig orsak är tv-turneringarna. Tack vare dessa har tittarna kunnat se vilka det är som tävlar – börsmäklare, höga chefer och andra välutbildade människor. Jag brukar kalla dem för gambling class heroes.
Skiljer den nya upplagan sig från de tidigare två?
– Om den gör! Det ligger ett oerhört arbete bakom den ny upplagan som är 100 sidor tjockare än de tidigare och innehåller fyra helt nya kapitel. Dels är det ett kapitel som behandlar turneringsstrategi som skiljer sig från annan poker. Ett annat kapitel tar upp internetspel där omständigheterna, till exempel informationen till spelarna är lite annorlunda. Ytterligare ett nytt kapitel beskriver Omaha som är en variant av poker. Slutligen har jag även skrivit ett kapitel om ”image playing”, det vill säga pokerpsykologi. Bland annat diskuterar jag hur man ger vilseledande information.
Hur började du spela poker?
– Jag spelade lite på gymnasiet och i lumpen. Sedan kom jag av mig fram till i början av 90-talet då jag läste en bok av Anthony Holden, Big Deal, som handlade om hur han åker till USA och lever med professionella pokerspelare i ett år. Han överlevde och gick faktiskt till och med plus. Det inspirerade mig och jag satte ihop ett pokergäng i Linköping.
– När det var VM-tävlingar i Las Vegas 1994 tog jag kontakt med flera tidningar och undrade om de skulle vara intresserade att ha bevakning på plats. När tillräckligt många hade tackat ja köpte jag en biljett och for dit.
Varför skrev du en bok om poker?
– Jag insåg att svenskarna verkligen inte visste någonting om pokervärlden så jag tog kontakt med bokförlaget B. Wahlstöms som efter lite övertalning nappade på förslaget. Att jag skulle skriva hela 300 sidor hade de lite svårt att acceptera i början.
Men det ångrar de nog inte i dag.
– Nej, det kan de verkligen inte göra. Jag vill nog påstå att boken bidragit till pokerrevolutionen i Sverige. Jag vet bland annat att den är läst på både näringsdepartementet och på Lotteriinspektionen. Boken har även varit en bidragande orsak till att det spelas poker på Casino Cosmopol i dag.
Kan alla bli bra pokerspelare eller krävs det medfödd talang?
– Alla kan bli bra pokerspelare, men för att få till den extra 10-delen och bli en utmärkt pokerspelare behöver du talang. Själv är jag en god matematiker och därför en bra teknisk spelare, men jag har inte det lilla extra för att vara bäst i Sverige.
Hur är ditt poker face?
– Jag tror inte riktigt på poker face. Det gäller nämligen att blanda sina signaler. Ibland kan jag vara den jovialiske spelaren som inleder diskussioner och kommer med frågor till mina motspelare. Sen kan jag vara knäpptyst och se koncentrerad ut till 100 procent. Att ha ett poker face hela tiden går inte, man måste ju andas efter 20 sekunder.