Finans Nyhet

Plus- och Lyxfällan-profil kopplas till pyramidspel

Publicerad

Tv-profilen Charlie Söderberg, från Plus och Lyxfällan, är känd för att hjälpa personer ur ekonomiskt trångmål. Hans bolag Balansekonomi rekommenderar samtidigt privatpersoner att investera i ett pyramidspels-liknande upplägg.

Dagens Nyheters ekonomidel toppar med nyheten att Charlie Söderbergs bolag Balansekonomi, som hjälper privatpersoner att komma ur ekonomisk knipa, under lektionerna rekommenderar en sparform som liknar pyramidspelsupplägg.

Anmäl dig till Teknik, Media och Telekom-nyhetsbrevet som kommer ut på tisdagar

DN har varit i kontakt med en tidigare deltagare ”som berättar om hur ’ambassadörer’ för skogsplanteringsföretaget Better Globe ihärdigt försöker övertyga deltagarna om att gå med i ett trädprojekt med mycket god avkastning”.

Annons

”Gör en god gärning för en bättre värld, köp träd i Afrika. Att varje sålt träd dessutom ger en euro direkt tillbaka till säljaren, den så kallade ambassadören, talas det tyst om”, citerar DN sin källa.

En av ”Better Globes” svenska ”ambassadörer” är Lennart Göthe. Han är även delägare i Balansekonomi och sitter, likt Charlie Söderberg, i dess företagsledning. Vd för bolaget är Pia Göthe, skiver DN.

Lennart Göthe är även aktiv i Resurshuset (vd), Pengakoll (ordförande) och Mendoc (vd), som är andra bolag i Charlie Söderbergs och hans företagsgrupp.

Annons

Lennart Göthe har skrivit många blogginlägg om Better Globes förträfflighet.

”Det är överlägset bättre än de pensionssystem banker, finansbolag och kapitalförsäkringsförmedlare erbjuder”, har han bland annat hävdat, enligt DN.

Såväl ekonomer som utredare hos polisen ifrågasätter hållfastheten i löftena, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Mats Wester, senior placeringsexpert på Länsförsäkringar, säger att småsparare ska passa sig för investeringar utan marknadsplatser då det inte går att kontrollera vad som händer med pengarna.

– Alla varningsklockor ringer för mig, säger han till Dagens Nyheter.

Bakom Better Globe står norrmannen Rino Solberg ”som under flera decennier varit inblandad i kontroversiella projekt”.

Innan Better Globe drev han ett snarlikt bolag, Green Planet, som hade ett liknande nätverksmarknadsförings-upplägg, skriver DN. Det företaget gick i konkurs 2006.

”Några av förgrundsfigurerna i samband med Better Globe har tidigare varit inblandade i pyramidspelet World Game Inc, som stängts av i flera länder”, skriver Dagens Nyheter även.

Annons