- Publicerad
- Uppdaterad
Sverige har en pensionsskuld på 50 000 kronor per invånare, enligt en beräkning från Skandia. Kommande generationen kommer tvingas stå för en del av notan.
Annelie Sandström
Enligt årets rapport från Skandia ökade kommunernas och regionernas pensionsskuld med drygt 42 miljarder under 2023.
I dag uppgår den till totalt 543 miljarder.
Med en pensionsskuld per invånare på över 50 000 kronor menar Skandia att kommande generation tvingas betala av skulden.
”Kommuner och regioner får betala dyrt för sitt pensionsåtagande, sammantaget var den finansiella kostnaden för pensionsskulden närmare 10 procent”, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia, i ett pressmeddelande.
Färre ska stå för notan
Kommuner och regioner saknar matchande tillgångar eller tydliga och tillräckliga ekonomiska planer som ska finansiera pensionsskulderna.
Enligt Skandia kommer kommunerna behöva dras med skulderna i mer än 50 år.
Utmaningen blir än större av att nästan varannan kommun haft en negativ befolkningsutveckling de senaste 40 åren. Färre personer ska alltså dela på pensionsskulderna.
”Det är viktigt för vår välfärd att pensionskostnaderna inte vältras över till den kommande generationen och därmed riskerar att putta undan viktiga samhällsinvesteringar eller leda till smärtsamma skattehöjningar”, säger Greger Gustafson.
Läs mer:
Vanligaste pensionsmissen: ”Jobba ett år extra”. Realtid
Så gör svenskarna som maxar pensionen. Realtid